Vlaanderen investeert 1,3 miljoen euro in 44 vakantieverblijven

We kunnen het ons in Nederland nauwelijks meer voorstellen, een overheid die investeert in vakantieaccommodaties. Toch gebeurt het bij onze zuiderburen. Minister van Toerisme Ben Weyts investeert de komende jaren maar liefst 75 miljoen euro in zogenaamde hefboomprojecten die nationale en internationale toeristen een bestemming moet aanbieden die nog beter afgestemd is op de wensen van deze tijd.
In een nieuwe subsidieronde investeert de Vlaamse overheid via Toerisme Vlaanderen 1,3 miljoen euro in 44 Vlaamse vakantieverblijven. Dankzij gerichte steun kunnen uitbaters hun verblijf moderniseren en toegankelijker maken voor een breder publiek.
Aanpassingen
Veel vakantieverblijven hebben aanpassingen nodig om toegankelijk te worden voor een breder publiek. De jeugd- en volwassenenverblijven kunnen dat geld gebruiken voor moderniseringswerken, brandveiligheid, meer gezinsvriendelijkheid, betere toegankelijkheid en sterkere zorg.
Voorbeelden
Zo wordt het Sporta-centrum in Tongerlo uitgerust met een branddetectiesysteem, extra tabkraantjes en een vernieuwde refter. Naast een grondige renovatie en isolatie van het Domein Schilderhof in Landen worden ook grote toegankelijkheidswerken voor mensen met een beperking uitgevoerd. Jeugdverblijfcentrum Heuvelsven in Dilsen-Stokkem kan investeren in nieuwe ramen en deuren, een nieuwe dienstlift en een brandtrap. Domein Menas in Sint-Maria-Aalter gaat het sanitair toegankelijk maken, een lift installeren en werk maken van slimme branddetectie. Het Rode Kruis kan dan weer rekenen op 250.000 euro voor de bouw van het splinternieuwe zorgcentrum Polderwind in Zuienkerke.
Dubbel doel
De investeringen dienen een dubbel doel. Jongeren en mensen met een beperkt budget of een specifieke zorgnood krijgen een ruimer verblijfaanbod in eigen land, wat een meerdaagse vakantie voor meer mensen betaalbaar en haalbaar maakt. Toeristische ondernemers krijgen dan weer de kans om op termijn een veel bredere markt te bedienen, wat de toeristische sector nog meer toekomst geeft. In het najaar van 2016 volgt een tweede subsidieronde van ongeveer 700.000 euro.