Grote controle van Rijkswaterstaat op pleziervaart
Van 16 tot 21 augustus houdt Rijkswaterstaat grote handhavingsacties op het water in Friesland en Flevoland. Met meerdere patrouilleschepen, snelle rhib’s en met assistentie van een helikopter wordt intensief gecontroleerd op de vaarregels voor recreatievaart. Doel is het bevorderen van de veiligheid en daarmee het plezier op het water.
In de zomerperiode verschuift de focus van handhavers in meer regio's richting recreatie. In Zeeland wordt streng gecontroleerd op wildkampeerders. Ook daar geldt een zerotolerancebeleid en worden direct boetes uitgedeeld. Een nachtje wildkamperen kost € 140,-.
Update 23 augustus
Rijkswaterstaat heeft tijdens de actie 278 controles uitgevoerd. Er zijn 93 waarschuwingen gegeven en 97 processen verbaal geschreven. Bij 81 controles was alles in orde. Op 21 augustus is de actie vroegtijdig afgebroken wegens het slechte weer. Meest voorkomende overtredingen waar een proces verbaal voor werd geschreven waren het te snel varen op plaatsen waar dit niet is toegestaan en het niet gebruiken van het dodemanskoord. Waarschuwingen werden vooral gegeven voor het staand besturen van een snel vaartuig zonder het dragen van een reddingvest en het ontbreken van de juiste documenten zoals het registratiebewijs van het schip.
Druk met beroepsvaart en pleziervaart
Het Prinses Margrietkanaal en de Randmeren in Flevoland worden intensief gebruikt door de beroepsvaart. Tijdens het vaarseizoen -en dan vooral in de zomervakantie- komt daar nog een aanzienlijk aantal recreatieschippers bij. Zeker in de zomermaanden is het dus erg druk op het water, met een grote diversiteit aan scheepsafmetingen, vaargedrag, kennis en ervaring. Rijkswaterstaat ziet dat de regels op het water vaak bewust of onbewust worden overtreden en dat er hierdoor gevaarlijke situaties ontstaan.
Patrouillevaartuigen, rhib’s en een helikopter
Tijdens een speciale actieperiode voert Rijkswaterstaat daarom de controles op. Op 16 en 17 augustus is Rijkswaterstaat aanwezig met patrouillevaartuigen en rhib’s (snelle interventievaartuigen) op de Randmeren tussen de Roggebotsluis en de Hollandse Brug. Van 19 tot en met 21 augustus vindt de actie plaats op het Prinses Margrietkanaal, onderdeel van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl en de Friese meren. Op beide plaatsen worden de schepen een dag ondersteund met een helikopter.
Veiligheid
De mobiel verkeersleiders (BOA’s) van Rijkswaterstaat handhaven actief op de regels uit het Binnenvaartpolitiereglement. Ze controleren onder andere op snelheid, plaats op de vaarweg, vaarbewijzen en voorgeschreven uitrusting aan boord. Tijdens de handhavingsactie geldt voor overtredingen die de veiligheid in gevaar brengen een zerotolerancebeleid.