Toerisme steeds belangrijker voor Nederlandse economie

Vooral bestedingen buitenlandse toeristen stijgen hard
Buitenlandse toeristen hebben vorig jaar in ons land bijna 20 miljard euro uitgegeven, ruim 13 procent meer dan in het jaar daarvoor. Een van de redenen is dat er 8 procent meer toeristen naar ons land kwamen. Daarnaast hebben meer buitenlandse toeristen een accommodatie of (vlieg)ticket geboekt bij of via een Nederlands bedrijf. Een groot deel van deze toeristen reisde niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienen wel aan deze boekingen. De toeristische bestedingen van Nederlandse toeristen in eigen land zijn met 2,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

Belang van de toerismesector in de Nederlandse economie toegenomen
In 2010 was de toerismesector goed voor een toegevoegde waarde (tegen basisprijzen) van 17,3 miljard euro. In 2015 is dit gegroeid naar 23,3 miljard euro, een stijging van bijna 35 procent. Vooral het economisch belang van het inkomend toerisme groeide in die periode sterk, met maar liefst 54%. Doordat de toerismesector harder is gegroeid dan de rest van de economie is het aandeel van de toerismesector in het bruto binnenlands product gestegen van 3 procent in 2010 naar 3,8 procent in 2015.
Toerismesector zorgt voor meer werkgelegenheid
Het aantal banen in de toerismesector is in 2015 met 3,5 procent gestegen naar 626 duizend. Dit staat gelijk aan een stijging van 21 duizend banen. Het aantal mensen dat in de toerismesector werkt steeg vorig jaar ruim 3 procent. In totaal waren er 529 duizend mensen werkzaam in de toerismesector, die samen 377 duizend voltijdbanen hadden. Dat is 5,4 procent van het totale aantal voltijdbanen in 2015. Ongeveer driekwart van het werk in de toerismesector bestaat uit karakteristieke toerismebanen. Dit zijn banen in de horeca, luchtvaart, reisorganisaties- en bemiddeling en in de kunst en cultuur. Circa een kwart van het werk in de toerismesector bestaat uit banen in onder meer de detailhandel, het openbaar vervoer en de taxibranche. Het aantal vte is in alle sectoren van de toerismesector, met uitzondering van sport, recreatie en gokwezen toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vte in de horeca is met 5,3 procent het meest gestegen.
Interessante extra analyses
Naar aanleiding van de bekendmaking van de economische betekenis van toerisme en recreatie plaatste hoofdeconoom Peter van Mulligen nog een aantal interessante grafieken online.
Nederland wordt een steeds populairdere bestemming voor buitenlandse toeristen. Vooral Aziaten komen hier vaker.

Amsterdam claimt bijna helft van de hotelovernachtingen van buitenlandse toeristen. Kust en natuur volgen op ruime afstand.

Braziliaanse en Australische toeristen overnachten nauwelijks buiten Amsterdam. Belgen en Duitsers komen overal.

Deze laatste grafiek zou de suggestie kunnen wekken dat het spreidingsbeleid niet werkt. Dat is niet het geval. Toeristen kunnen in Amsterdam overnachten en ook dagtochten in de rest van Nederland maken. Bovendien daalde het aandeel Amsterdam in alle hotelovernachtingen van buitenlanders van 48,1% in 2012 naar 46,5% in 2015. En zagen we bij Brazilië (van 83% naar 79%), Australië (van 77% naar 74%) en Italië (van 66% naar 63%) dalingen. De andere landen in de bovenkant grafiek bleven qua aandeel Amsterdam stabiel of noteerden een lichte toename.
Trefwoorden: toerisme, economische betekenis, werkgelegenheid