Themanummer Vrijetijdstudies: Focus op de Stad
Alle artikelen en bijdragen uit het themanummer Focus op de Stad van Vrijetijdstudies komen de komende weken
online op www.nritmedia.nl. Wilt u het themanummer ontvangen? Stuur dan een mail naar info@nrit.nl. De kosten bedragen € 35,- (ex BTW).
Voor toeristen is de stad een aantrekkelijke bestemming. En hoewel vooral naaste buren van Nederland hun weg naar de kust en de natuurgebieden ook weten te vinden, zijn steden grote trekpleisters voor internationale toeristen en Nederlanders die een dagje uit gaan. Dit leidt ertoe dat de druk op de steden toeneemt. Dit is vooral zichtbaar in Amsterdam, maar ook andere steden hebben te maken met een toenemend aantal toeristen. Voor Vrijetijdstudies reden om een themanummer te maken met de focus op de stad.
Hoe is het met Balans in de Stad?
Het themanummer opent met een interview met Eric van der Kooij, voor de gemeente Amsterdam is hij projectleider van Stad in Balans. Aanleiding voor dit project is de snelle groei van Amsterdam waarbij zowel het aantal inwoners als bezoekers toeneemt en de stad zich ontwikkelt tot kennisstad met een hoogwaardige creatieve industrie en innovatieve starters. De gemeente Amsterdam ziet de groei van de stad als een positieve ontwikkeling maar is zich wel bewust van de dilemma’s en spanningen die de groei met zich meebrengt. Volgens van der Kooij zit de oplossing deels in het groter en slimmer maken van de stad en de stad anders gebruiken door echt andere keuzes te maken. "En vooral samen op te trekken. Het is nog veel te veel wij en zij.”
Amsterdammers en hun attitude jegens toeristen en toerisme
Het eerste artikel is van Roos Gerritsma en Jacques Vork, en is getiteld Ik erger me af en toe, maar ik vind het ook wel weer leuk, Amsterdammers en hun attitude jegens toeristen en toerisme. Het artikel focust zich op de stakeholdersrol van bewoners en bespreekt hun attitudes jegens toeristen en toeristische ontwikkelingen in hun eigen woonbuurt en de rest van hun stad. De auteurs concluderen dat bewoners overwegend een positieve attitude hebben jegens toeristen en toerisme en dat het verschil in attitude voornamelijk wordt bepaald door het stadsdeel waar respondenten wonen en welke gevoelens en gedachten ze hebben.
De meetbaarheid van de binnenstadsbeleving in Rotterdam
Het tweede artikel is geschreven door Martijn Mulder en is getiteld: De meetbaarheid van binnenstadbeleving, Casestudy Rotterdam. Binnensteden worden in toenemende mate beleveniscentra met potentieel mondiale aantrekkingskracht. Die ontwikkeling vraagt om nieuwe onderzoekbenaderingen: onderzoeken waarin niet het stedelijke aanbod centraal staat maar de gebruiker van de stad; Het artikel beschrijft de resultaten van een pilotproject en geven inzicht in de beleving die de Rotterdammer heeft van zijn stad.
De rol van innovatieve technologie in het stimuleren van sport en bewegen in de steden Amsterdam en Eindhoven
Het derde artikel, door Joan Dallinga et al. Heeft als titel De rol van innovatieve technologie in het stimuleren van sport en bewegen in de steden Amsterdam en Eindhoven. Op basis van onderzoeksresultaten en praktijkrealisaties in Amsterdam en Eindhoven worden in dit artikel de mogelijkheden die innovatieve technologie kan bieden voor een actieve en sportieve leefstijl en leefomgeving weergegeven. De auteurs concluderen dat laagdrempelige technologie zoals smartphone applicaties (apps) en wearables veelvuldig gebruikt worden door minder actieve lopers en door vrouwelijke lopers en dat app gebruikers vaak jonger zijn.
Buurten on the move en stadslandbouw
In het forum een betoog van Jos Gadet getiteld Amsterdam: Buurten en toeristen ‘on the move. In dit betoog stelt de auteur dat de Amsterdamse bevolking zich niet heeft kunnen instellen op de toenemende drukte. Ook het bestuur moet zich verhouden tot de toenemende aantallen toeristen in Amsterdam en de reacties van de bevolking. En verder een stuk van Dieneke Schram Dieneke Schram-Bijkerk et al. Waarin wordt ingegaan op de bijdragen die buurtmoestuinen (stadslandbouw) kunnen leveren aan de gezondheid van bewoners en de kwaliteit van de leefomgeving. Buurtmoestuinen sluiten aan bij de trend om in steden meer groen en parken aan te leggen om steden gezond en duurzaam te maken.
Gastvrijheidsbeleving
Verder nog twee studentenbijdragen. Edo Anceaux geeft inzicht in zijn afstudeeronderzoek naar de gastvrijheidsbeleving van binnenlandse dagtoeristen in Rotterdam. Jeffrey Oorebeek beschrijft de bevindingen van zijn afstudeeronderzoek naar gezinnen die de Rotterdamse binnenstad bezoeken.
Untidy guests
Ten slotte bespreekt Elke Ennen het boek Disruptive Tourism and its Untidy Guests waar ook Alexander Grit een bijdrage aan heeft geleverd. In Messing around with Serendipities neemt hij ons mee naar het Zuiderzee Museum in Enkhuizen en concludeert hoopvol dat ‘spaces of hospitality (…) have the potential to become spaces that enhance life itself.’