Nederland Waterland internationaal in de schijnwerpers

Deze week is de verhaallijn Nederland Waterland gelanceerd. NBTC introduceert samen met partners in de regio diverse verhaallijnen door Nederland als onderdeel van haar HollandCity-strategie. Internationale toeristen moeten zo worden verleid het onontdekte Nederland te gaan verkennen. De komst van internationale toeristen moet het regionale verdienvermogen verstreken en de toeristische hotspots ontlasten.
In de verhaallijn Nederland Waterland zet NBTC, samen met
Zeeland, Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel, Friesland, Noord-Holland en
Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed het verhaal van Nederland en het water internationaal
op de kaart. Dinsdag 4 oktober vond de lancering van de verhaallijn plaats,
gecombineerd met de viering van 30 jaar Oosterscheldekering, in het Topshuis op
Neeltje Jans. Kijk hier hoe Vlaamse toeristen de verhaallijn Nederland Waterland krijgen gepresenteerd.
Het verhaal
Water is karakteristiek voor Nederland. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. Hoe wij hiermee omgaan en het landschap dat hiervan het resultaat is, is uniek in de wereld en wordt in het buitenland als fascinerend ervaren. Door de verhaallijn Nederland Waterland worden watericonen met elkaar verbonden en ontsloten en wordt Nederland gepositioneerd als waterland bij internationale bezoekers. Centraal in deze lijn staan de watericonen in de setting van een waterrijke regio inclusief de beleving rondom de iconen.
"Via de verhaallijnen
willen we mensen verleiden om de gebaande paden te verlaten. Zo ervaren zij
meer plekken en producten in ons land. Het maakt hun beleving rijker en het
versterkt het regionale verdienvermogen. Tegelijkertijd ontlasten we de
hotspots die op sommige momenten als te druk ervaren worden.” Jos Vranken, algemeen directeur NBTC |
NBTC ziet in haar HollandCity strategie Nederland als één grote stad met verschillende districten die door verhaallijnen worden verbonden. Met die verhaallijnen moeten toeristen worden verleid ook andere plekken van Nederland te bezoeken. In 2015 werd een verhaalljn rond Van Gogh gelanceerd en onlangs nog die voor het themajaar van 2018: Van Mondriaan to Dutch Design. Verder wordt gewerkt aan de verhaallijnen ‘Hanzesteden’, ‘Castles and Countryhouses’, ‘Gouden Eeuw’ en ‘Dutch Cuisine’ en wordt de internationale vraagpotentie van een lijn rondom de ‘Romeinse Limes’ dit jaar nog onderzocht. Een verhaallijn rondom het thema ‘Bloemen’ volgt in 2018. Het nu gelanceerde Nederland Waterland verbindt dertien watericonen met elkaar: De Deltawerken, Watersnoodmuseum, Dordrecht, Nationaal Park De Biesbosch, Kinderdijk, Flevoland, Schokland-Urk, Nationaal Park Weerribben-Wieden, Giethoorn, Woudagemaal, Afsluitdijk, Zuiderzeemuseum, Beemster-Schermer.

Kansen
In eerste instantie wordt de waterlijn in Duitsland, België, Italië, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten geïntroduceerd. In 2017 wordt China daaraan toegevoegd. Het gaat daarbij met name om awareness te creëren, om het verhaal in de schijnwerpers te zetten. Daarbij focussen de initiatiefnemers op pers- en pr-activiteiten. De eerste persreis vindt donderdag 6 oktober plaats met twaalf internationale journalisten, startend in Zeeland. Daarnaast is het waterlandverhaal in zes talen vindbaar op de consumentenwebsite holland.com/waterland in zes talen inclusief een moodfilm.
Toekomst
In 2018 is er extra dynamiek rondom het thema water. Dan wordt onder andere het beleefcentrum van De Nieuwe Afsluitdijk geopend. Daarnaast is het honderd jaar geleden dat de Zuiderzeewet in Nederland werd aangenomen. Voor NBTC reden genoeg om 2018 uit te roepen tot themajaar Nederland Waterland.