Belangrijke rol voor leisure in herbestemming paleis Soestdijk
De drie partijen mogen eind april volgend jaar een bod doen om het paleis, het landgoed en de bijbehorende gebouwen te kopen en hun plannen uit te voeren. Dat schrijft minister Blok aan de Tweede Kamer. De drie plannen zijn:
Eden Soestdijk
Dit voorstel is geïnspireerd door het
Eden Project in Engeland. Soestdijk wordt een paradijs van
duurzaamheid, waarbij de kwetsbaarheid van de aarde is te zien vanuit
de ruimte. Het paleis gaat dienst doen als informatiecentrum. In de
paleisvleugels komen interactieve wonderkamers om de fantasie en het
innovatieve denken te prikkelen. De paleisvertrekken tonen de rijke historie van het landgoed en haar
bewoners. Ze worden gerestaureerd met behoud van het oorspronkelijke
karakter en, wanneer mogelijk, gebruikt voor culturele en zakelijke
evenementen. Het landschap maakt integraal onderdeel uit van Eden Soestdijk. De paleistuin wordt in oude glorie hersteld. Spannende, sprookjesachtige en educatieve tuinen en landschappen versterken de beleving van de natuur. Met elk hun eigen kenmerkende sfeer sluiten ze aan bij het centrale thema van duurzaamheid. In het park komt een biodome, een
kas waarin het poolklimaat wordt nagebootst en het tropisch
regenwoud. Hier krijgt de bezoeker een experience naar de planeet
Mars. Het voorplein van het paleis en het restaurant in de orangerie zijn openbaar toegankelijk via een fiets- en voetgangerstunnel onder de Amsterdamse Straatweg. Vanaf 2020 zullen naar verwachting jaarlijks meer dan een half
miljoen bezoekers naar Eden Soestdijk komen, waaronder vijftigduizend
scholieren en studenten. Hiermee wordt ieder jaar tot vijfenzeventig
miljoen euro aan de economie bijgedragen, met name in de regio. Aan
de overkant van de Amsterdamsestraatweg komt een duurzaam vijfsterren
boutique-hotel. Op het voormalige marechausseeterrein komt woningbouw
(100-125 woningen).
Made by Holland
Dit plan maakt een podium voor de innovatiekracht van Nederland. Het park wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt. Het Paleis biedt allerlei mogelijkheden voor zakelijke activiteiten, al of niet besloten. Maar ook het publiek krijgt de ruimte om het Paleis en het Park te bekijken en van de actuele thema’s te genieten. Steeds wisselende bedrijven en (kennis)instellingen manifesteren zich voor kortere of langere tijd in de Paleisvleugels. In de ‘Proeftuin’ vormen historische gebouwtjes als het sportpaviljoen, het speelhuisje, de watertoren, het châlet en de ijskelder én een aantal nieuwe tijdelijke follies visueel aantrekkelijke, interactieve onderdelen van Made By Holland. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg is ruimte voor ontvangsten en evenementen. Er is horeca (ook hotels) op verschillende plekken op het landgoed. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen 65 (half)vrijstaande woningen. Behalve in het Paleis en de Oranjerie komen ook aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg (de Parade) verschillende horecaconcepten, o.a. in de Koninklijke Stallen. Van koffiebar, zonnig terras tot brasserie: qua entourage allemaal state of the art, in lijn met het alomvattende concept.
Nationaal Ensemble
Het idee is om van Soestdijk weer een buitenplaats te maken, waar bezoekers in het park kunnen picknicken, wandelen en sporten. In het park komen ook horecapunten. Het paleis ondergaat geen grootschalige renovatie, het wordt bestemd voor ontvangsten en bezoekers. Het paleispark wordt openbaar en gratis toegankelijk. Er zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden, speel- en picknickplekken en er is een sporteiland. Halverwege het parkbos komt een nieuw paviljoen als publiekstrekker, dat aansluit op een nieuwe as: het Grand Canal. In het paviljoen komt een ‘Cathédrale d’Images’, met grote hoge projecties over uiteenlopende onderwerpen op de wanden, speciale effecten en ruimtevullende muziek. De inkomsten van evenementen, entreegelden en de opbrengsten van de horeca vormen een deel van de middelen om het voorstel mee te realiseren. Een ander deel komt uit de verkoop van nieuwbouwwoningen op twee locaties aan de randen van het landgoed. Op het voormalige marechausseeterrein komt een villawijk met circa 40 (half)vrijstaande woningen. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komen 70 appartementen en herenhuizen.
Voorwaarden
De overheid heeft tal van voorwaarden aan de plannen gesteld, een openbare toegankelijkheid met toeristisch-recreatieve voorzieningen is één van de voorwaarden. De nieuwe bestemming van paleis en landgoed moet duurzaam en passend zijn. Restauratie is nodig, aanpassing en eventueel uitbreiding kan ook. Het plan moet financieel solide zijn, zakelijk rendabel ook op de lange termijn. Verder moet het nieuwe Soestdijk toeristische en recreatieve voorzieningen bieden en openbaar toegankelijk zijn. Een nieuwe bestemming doet recht aan de cultuurhistorische en ecologische waarde van het complex. Het paleis, de bijgebouwen en het landgoed blijven één geheel. De drie partijen kunnen tot 28 april 2017 een bod uitbrengen. Wie het beste bod doet, mag Soestdijk kopen en starten met zijn plannen.