Geplaatst op: 13-12-2016
Auteur: Marc Gerlings

119 Vlaamse accommodaties ontvangen Groene Sleutel

119 Vlaamse accommodaties ontvangen Groene Sleutel

119 Vlaamse toeristische bestemmingen hebben gister in het Crowne Plaza hotel in Brugge een Groene Sleutel ontvangen voor hun inspanningen voor het milieu. Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten dit label voor het elfde jaar uit.


119 Vlaamse toeristische bestemmingen krijgen dit jaar het internationaal erkende label. Vijf locaties ontvangen het kwaliteitslabel voor de eerste keer, 11 locaties behalen hun tiende Groene Sleutel op rij.


Het gaat om 10 openlucht recreatiedomeinen, 1 vakantiecentrum, 2 vakantiewoningen, 36 jeugdverblijven, 35 hotels, 11 gastenkamers, 10 attracties en 14 meetinglocaties. Antwerpen blijft koploper (42 locaties) maar West-Vlaanderen is met zijn 29 sleutels de tweede best vertegenwoordigde provincie.


Inspiratie alternatieve energie

Dat je de Groene Sleutel moet verdienen, tonen de inspanningen van de afzonderlijke Groene Sleutelhouders aan. De Hoge Duin bijvoorbeeld doet onder meer aan hemelwaterrecuperatie, wekt elektriciteit op met zonnepanelen en biedt lokale, biologische en fairtrade producten aan. Nieuwkomer Hotel Fauwater (Kasterlee) heeft ambitieuze plannen om naast hun zonneboilers, zonnepanelen én een rietveld voor waterzuivering ook nog een warmtenet te ontwikkelen: dit is een collectieve verwarming die o.a. restwarmte van nabije gebouwen gebruikt.


80-tal criteria

Om een Groene Sleutel te behalen moet je voldoen aan een 80-tal criteria. Afvalsortering én vermijden van wegwerpmateriaal zijn een must, LED-verlichting vervangt de standaard verlichting, voedselverspilling wordt bestreden en lokale, biologische en fairtrade gerechten genieten de voorkeur. Verder genieten milieuvriendelijke schoonmaakproducten de voorkeur. Tot slot wordt het verbruik van water & energie nauwkeurig bijgehouden.


Koplopers duurzame ontwikkeling

"Een ambitieus label als de Groene Sleutel helpt bedrijven om inspanningen te sturen - van B&B over meetinglocatie tot hotelketen. Thema’s als energie- en waterbesparing, mobiliteit, voedselveiligheid, hygiëne, afvalsortering, waterkwaliteit en duurzame aankopen worden opgedeeld in haalbare doelstellingen. Dat maakt van de Groene Sleutel een tool om naar de hoogste standaard te streven en bij de koplopers van duurzame ontwikkeling te blijven,” benadrukt Jasmien Vandermeeren van Bond Beter Leefmilieu.


"Investeren in de kwalitatieve ontwikkeling van onze toeristische bestemming is één van de kerntaken van Toerisme Vlaanderen, en duurzaamheid is daarbij natuurlijk een sleutelfactor. Toerisme Vlaanderen staat bovendien naast die bestemmingsontwikkeling ook in voor de internationale promotie van Vlaanderen en Brussel, en je kan en mag natuurlijk maar internationaal promoten wat goed en duurzaam ontwikkeld is. Anders bedrieg je je bezoekers. Daarom zetten we jaar na jaar met veel plezier onze schouders onder deze Groene Sleutel,” zegt Stef Gits Van Toerisme Vlaanderen.
Trefwoorden: duurzaamheid, toerisme, accommodaties

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.