Hoe aanslagen jaarcijfers beïnvloeden

Dat de aanslagen in Parijs en Brussel een bepaalde periode negatieve gevolgen hadden voor het toerisme was evident. Nu de jaarcijfers van diverse organisaties binnendruppelen, wordt ook duidelijk in hoeverre het de jaarcijfers hebben beïnvloed, en dat blijkt fors.
Brussels Airport
Zo heeft Brussels Airport vorig jaar
21,8 miljoen passagiers verwerkt, 7 procent minder dan in 2015, wat
overigens wel een recordjaar was. De daling is het rechtstreekse
gevolg van de aanslagen op de luchthaven in maart van dat jaar. In de
periode voor de aanslagen groeide de luchthaven juist fors. De
luchthaven was twaalf dagen volledig dicht en was na de heropening
pas in juni weer volledig operationeel. Inmiddels groeit de luchthaven weer. Net als in november 2016, noteerde Brussels Airport in de maand december een sterke stijging van 8,3% van het passagiersvervoer tegenover december 2015. De opvallend forse stijging van 11,7% van het lokaal aantal opstappende passagiers afgelopen maand bewijst het geleidelijke herstel van vertrouwen na de lockdown in november/december 2015 en de aanslagen van 22 maart in eigen land.
Het Louvre
In Parijs verloor het Louvre twee miljoen bezoekers, in totaal passeerden vorig jaar 7,3 miljoen mensen de kassa. Het museum boekte een verlies van bijna 10 miljoen euro. Parijs was vooral bij buitenlandse toeristen minder in trek. Zij reageren sterk op terroristische aanslagen.