Geplaatst op: 13-01-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

NVWA schrikt van onveilige speeltoestellen in indoor speelhallen

NVWA schrikt van onveilige speeltoestellen in indoor speelhallen
Bron: Shutterstock
Bij negentig procent van alle gecontroleerde indoor speelhallen heeft de NVWA gebreken aan speeltoestellen geconstateerd. Ook ontbrekende veiligheidscertificaten kwamen veelvuldig voor. Bij een derde van de speelhallen was het na een herinspectie nodig toestellen buiten gebruik te stellen omdat deze niet waren hersteld.


Speelcircus Bambini in Vlissingen, Monkey Town in Valkenswaard, de Ballebak in Rotterdam, Kidszoo in Noordwijkerhout, Ballorig in Nieuw Bergen, Kinderparadijs Koggenland in Hensbroek, Monkeytown in Den Haag en Kids Playground in Delft hebben enige tijd onder verscherpt toezicht van de inspectie gestaan. Monkey Town in Spijkenisse en Ballorig Arnhem staan nog steeds onder verscherpt toezicht. Alleen de Jungle in Vlaardingen, Ballorig in Den Helder, de Vossenberg in Gilze en KidZcity in Utrecht kwamen door de eerste inspectie. Online is de volledige lijst in te zien.


Branche mag meer inspecties verwachten

De NVWA gaat daarom in overleg met de branche en meer inspecties verrichten. Ouders wordt opgeroepen begeleiders om alert te zijn op technische gebreken aan speeltoestellen en eventuele gebreken te melden bij de NVWA. Omdat ruim driekwart van de speelhallen nu nog niet geïnspecteerd is, adviseert de NVWA begeleiders van kinderen om alert te zijn op technische gebreken aan speeltoestellen en eventuele gebreken te melden bij de NVWA.


Veel onveilige situaties

Van 37 overdekte speellocaties met in totaal 180 speeltoestellen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2016 onderzocht, werden bij 33 locaties bij de 1e inspectie 1 of meer afwijkingen geconstateerd. Bij 15 locaties was sprake van zowel technische gebreken als ontbrekende veiligheidscertificatie, bij 5 locaties waren er alleen technische mankementen en bij 13 locaties miste alleen de veiligheidscertificatie. In totaal inspecteerde de NVWA 180 toestellen waarbij 116 afwijkingen werden geconstateerd.


Bij de 37 geïnspecteerde locaties werden in totaal 35 technische tekortkomingen geconstateerd, waaronder scherpe of uitstekende delen, beschadigde touwen en netten, ontoereikende of geheel ontbrekende val dempende ondergrond, te lage wanden ter voorkoming van het uit het toestel vallen, ontbrekende onderdelen, door speling ontstane ruimtes waardoor gevaar voor beknelling ontstaat, ondeugdelijke verankeringen van toestellen waardoor deze kunnen omvallen, versleten bevestigingspunten waardoor onderdelen kunnen loskomen.

Bij herinspectie was op 10 plaatsen nog sprake van een toestel met een mankement. De NVWA heeft deze toestellen verzegeld en buiten gebruik gesteld. Bij de 2e hercontrole bleken vrijwel alle overtredingen opgeheven te zijn. Lang niet alle speelhallen zijn geïnspecteerd. In Nederland zijn ongeveer 150 indoor speellocaties. Op de website van de NVWA staat een lijst met de 37 onderzochte speellocaties die consumenten kunnen raadplegen. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.


Veiligheid moet worden gewaarborgd

Aanleiding voor het onderzoek van de NVWA is het feit dat indoor speelgelegenheden populair zijn bij grote groepen jonge consumenten. Kinderen spelen in en op vaak grote, hoge en soms ingewikkelde toestellen, zoals met elkaar verbonden klim- en klautertoestellen, grote luchtkusseninstallaties, springkussens, trampolines en ballenbakken. De speeltoestellen zijn uitdagend en daardoor potentieel risicovol, ook omdat ze vaak door grote groepen kinderen tegelijk worden gebruikt. De veiligheid van de toestellen moet daarom altijd en in alle opzichten zijn gewaarborgd. Het niet naleven van de wettelijke veiligheidsregels kan immers grote gevolgen hebben: onderdelen van toestellen kunnen afbreken of beschadigd raken, toestellen kunnen omvallen, ondergronden die de val dempen kunnen ontoereikend zijn of ontbreken. Dit kan leiden tot verschillende letsels bij spelende kinderen, zoals snijwonden, botbreuken, hoofdletsel of in het ergste geval een val met dodelijke afloop. Bij de jaarwisseling van 2015/2016 was sprake van een ongeval met dodelijke afloop als gevolg van een onvoldoende veilig speeltoestel.


Wettelijke regels

De wet schrijft voor dat ieder speeltoestel voordat het mag worden gebruikt, een veiligheidskeuring moet ondergaan door een zogenoemde AKI, een door de overheid aangewezen keuringsinstantie. Bij goedkeuring van een toestel verstrekt de AKI een goedkeuringscertificaat en krijgt het toestel een merk van goedkeuring. Toestellen die niet zijn voorzien van zo’n certificaat, mogen niet worden gebruikt of verhandeld.


De beheerder van speeltoestellen is daarna verplicht er voor te zorgen dat het toestel blijft voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. De NVWA houdt zowel toezicht op de naleving van de regels door de fabrikant van het speeltoestel als op de beheerder van het speeltoestel bij wie het in gebruik is. Bij dit onderzoek controleerde de NVWA op beide aspecten: of het speeltoestel was goedgekeurd door een AKI en of de toestellen voldeden aan de wettelijke veiligheidseisen.


Link: https://www.nvwa.nl/documenten/communicatie/inspectieresultaten/consument/2017m/indoor-speeltoestellen-inspectieresultaten-rapport-2016
Trefwoorden: dagrecreatie, indoor speelhallen, family entertainment centers

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Brabant gaat met innovatief monitoringssysteem en de Wandelstarter recreatie beter spreiden
Vanaf 2025 wordt in Noord-Brabant een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat de recreatiedrukte in kaart brengt en helpt bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
24/01/25
Perspectieven op internationalisering in Uncover
We zijn verheugd aan te kondigen dat alle artikelen van de nieuwste editie van Uncover, het jaarlijkse, thematische tijdschrift van de Academy for Leisure & Events van de Breda University, nu online beschikbaar zijn in de kennisbank van NRIT.
16/01/25
Gelderland trekt bijna 5 miljoen verblijfgasten in 2024
Stijging van 5,4% van gasten die minstens één macht in Gelderland verbleven. Het dagtoerisme groeide 13% bij attracties.
16/01/25
Apollo Reizen verlengt sponsoring van de NN Marathon Rotterdam
De touroperator Apollo Reizen blijft officieel sponsor van de NN Marathon Rotterdam en gaat op de Marathon Sport Expo in gesprek met de deelnemers.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Witte fiets Veluwe aan Zee weer terug
De beeldbepalende witte fiets is weer teruggeplaatst bij Leisurelands locatie Veluwe aan zee. De fie...