Geplaatst op: 17-02-2017

Rijkdom van Dick Bruna blijft

Rijkdom van Dick Bruna blijft
Illustratie: Mercis bv

Het grafisch sterke eenvoudige konijntje veroverde de wereld. In het buitenland bekend als Mifi. Nijntje is uitgegroeid tot een icoon voor Nederland en Utrecht in het bijzonder. De bedenker, Dick Bruna, overleed gister 89 jaar oud.

Dick Bruna werd geboren op 23 augustus 1927. Hij maakte als ontwerper bij het familiebedrijf uitgeverij A.W. Bruna & Zoon meer dan 2.000 omslagen en affiches. In 1955 maakte Dick Bruna het eerste boekje over nijntje. In de meer dan zestig jaar die volgden, schreef Bruna vele kinderboeken over nijntje en andere figuren zoals snuffie, boris en barbara beer en betje big. Ook ontwierp Bruna voor diverse goede doelen zoals UNICEF, Wereld Aids Dag, Terres des Hommes, World Peace is Possible en Het Rode Kruis.


De vierkante boekjes (dit kenmerkende formaat vond Bruna goed in kinderhandjes passen) vormen al voor diverse generaties een fijne jeugdherinnering. Ook speelt nijntje de hoofdrol in musicals en televisieseries. In januari 2013 verscheen ‘nijntje de film’ in de bioscopen, waarmee het beroemde konijntje weer een nieuwe stap zette in haar carrière.

Ook over de grens is nijntje, of Miffy zoals ze in het buitenland heet, zeer populair. Al in de jaren 60 geniet Bruna’s werk grote waardering in Japan, waar zijn stijl perfect aansluit bij de heersende voorkeur voor minimalisme. In 2016 ontvangt hij de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre. De boeken van Dick Bruna zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven.

Dick Bruna laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen na.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: Bruna, Nijntje, Utrecht, Holland

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.