Vernieuwd Mondriaanhuis klaar voor themajaar
Leeg canvas
Uitgangspunt voor het vernieuwde interieur is het geboortehuis als een leeg canvas. Bij binnenkomst ervaar je een witte, lichte ontvangstruimte. Door het volgen van de routing door het museum krijgt het canvas van zijn leven invulling.
Video-installatie
De reis start bij een video-installatie waarin het werk van Mondriaan op dertien verschillende schermen wordt getoond. In een vijf minuten durende show trekt de artistieke ontwikkeling van de kunstenaar voorbij en ziet de bezoeker hoe Mondriaans werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Gedurende de presentatie klinken wisselende muziekstijlen, passend bij de tijd en de muzieksmaak van Mondriaan.
Parijs en New York
Vervolgens belanden de bezoekers in het op ware grootte nagebouwde Parijse atelier van de kunstenaar waar ze ervaren hoe hij zijn eigen werkruimte geheel naar zijn hand zette. In de zaal New York is een transparante witte kubus opgesteld waar de bezoekers omheen plaatsnemen. Via projecties op, in en buiten de kubus, met o.a. historische fragmenten en soundbites van New York in de jaren ’40 , krijgt de bezoeker als het ware een kijkje in het hoofd van de kunstenaar, die in New York zijn meesterwerk de Victory Boogie Woogie creëerde.
Bewegwijzering
De artistieke bewegwijzering bestaat uit grote geschilderde kleurvlakken die telkens refereren aan kleuren uit zijn gehele oeuvre, bijvoorbeeld het donkergroen of roze uit zijn vroege periode. De vlakken zijn met de hand aangebracht in de voor Mondriaan zo kenmerkende gelaagde structuur.
Nog volop plannen
Het huis is nog niet af. In de nabije toekomst wordt onder andere een tocht langs de hoogtepunten van zijn Nederlandse periode, een upgrade van zijn Parijse studio en DIY-atelier en intermezzo in London toegevoegd.
Over het Mondriaanhuis
Naast de tentoonstellingsruimtes werd ook de entree, de museumwinkel en het museumcafé aangepakt. De herinrichting van het Mondriaanhuis werd mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, KF Hein Fonds, VSB Fonds, PUG, Zabawas, Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en Hendrik Muller Fonds. Het Mondriaanhuis maakt samen met Kunsthal KAdE, Museum Flehite en Architectuurcentrum FASadE onderdeel uit van Stichting Amersfoort in C.