Paleis Het Loo wordt ingrijpend verbouwd
Het museum krijgt 5.000 m2 extra vloeroppervlakte waarvan 850 m2 voor tijdelijke tentoonstellingen, ontvangstmogelijkheden tot 700 personen, 8 extra bezoekersliften, een Grand Foyer en een museumshop. De entree komt ondergronds die de bezoekers via de entreepaviljoens kunnen bereiken.
Spiegelend water in plaats van gras
Meest in het oog springende vernieuwing is de vervanging van de vier grasparterres op de Bassecour door een glazen ondergrond waarover een dun laagje water stroomt, een knipoog naar de fonteinen en waterpartijen in de tuinen. De combinatie van glas en water levert een bijzondere lichtinval op in het ondergrondse entreegebied en de Grand Foyer.
Logischer routing
De inrichting van de veertig verschillende woonvertrekken is
verbeterd en vooral logischer. Bezoekers komen, net als de voormalige
vorstelijke bewoners, over de Staatsietrap het paleis binnen en kunnen de
stadhouderlijke route door het oostelijk deel en de koningsroute door het westelijk
deel volgen. Enkele ruimtes zijn ingericht als dienstvertrekken om het
‘upstairs-downstairs’ gevoel over te brengen.
Speciaal museum voor kinderen
In de Westvleugel verrijst een museum speciaal voor kinderen: het Juniorpaleis. Door de diversiteit, met ‘spelen’ voor jongere kinderen en ‘doen’ voor oudere kinderen, is het museum geschikt voor de leeftijd van 2 t/m 12 jaar.
Grootschalige renovatie
Het groot onderhoud betreft vervanging van technische installaties, klimaatinstallaties en asbestsanering. Dat was na 30 jaar openstelling hard nodig. Tegelijk met deze intensieve renovatie vindt een ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo plaats. Met een uitbreiding komt er meer ruimte voor wisseltentoonstellingen en publieksfaciliteiten en kan de omvangrijke collectie beter worden gepresenteerd aan de museumbezoekers. Tijdens de renovatie is het hoofdgebouw gesloten maar de tuinen, de stallen en restaurants zijn geopend. Vanaf het museumdak kunnen de bezoekers de renovatie volgen.
De totale verbouwing gaat ruim 123 miljoen euro kosten waarvan 90% is gedekt door het ministerie van Cultuur en een lening. De laatste 10 procent moet uit fondsenwerving komen.
KAAN Architecten
De architectenselectiecommissie van Paleis Het Loo heeft, na een zorgvuldige procedure, unaniem gekozen voor het ontwerp van Dikkie Scipio, KAAN Architecten uit Rotterdam. Het toegankelijke ontwerp, geïnspireerd op de plattegrond en de maatvoering van het paleis, geeft een logische plek aan alle functies en ruimtes en heeft de grandeur die van een toonaangevend museum verwacht mag worden.