Geplaatst op: 10-03-2017

Reiswereld en infrastructuur voor duurzamer Noord-Holland

Reiswereld en infrastructuur voor duurzamer Noord-Holland

Een groot aantal organisaties in Noord-Holland heeft op 9 maart 2017 twee deals gesloten om Noord-Holland duurzamer te maken. Het gaat om organisaties als provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Schiphol, Havenbedrijf Amsterdam, waterschappen en verschillende gemeenten. Met de intentieverklaringen spreken de organisaties af om het gebruik van primaire grondstoffen versneld terug te dringen (circulaire economie). De tweede deal ziet toe op het terugdringen van het eigen energiegebruik en het samen opwekken van duurzame energie.


De ondertekening vond plaats tijdens de ‘Dag van de Samenwerking’, een initiatief van Rijkswaterstaat West-Nederland Noord. Doel van de dag is om samen met een groot aantal omgevingspartijen in Noord-Holland concrete afspraken te maken over het realiseren van duurzame oplossingen op het gebied van bereikbaarheid, energiebesparing, gebiedsontwikkeling en circulaire economie. De vertegenwoordigers van 26 verschillende organisaties gingen in gesprek over hoe zij elkaar kunnen inspireren en verder helpen. Concreet resultaat van de dag zijn de twee ondertekende duurzaamheidsdeals.


Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat, Jan Hendrik Dronkers, kijkt tevreden terug: "Samenwerken biedt kansen om meer te bereiken en kosten te besparen. Landelijk investeren we al stevig in duurzaamheidsgerichte samenwerking, maar echte duurzaamheidsresultaten moeten vorm krijgen in de haarvaten van de samenleving, in de regio en dicht bij de burger. Noord-Holland pakt daarin een voortrekkersrol. Er zijn hier vandaag al twee deals ondertekend en dit is slechts het begin."


Bij een circulaire economie worden minder grondstoffen gebruikt, efficiënt ingezet, optimaal hergebruikt en op duurzame wijze gewonnen. Hierdoor wordt aantasting van milieu, leefomgeving en gezondheid zoveel mogelijk voorkomen. Jaap Bond, Gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, is mede initiatiefnemer van deze deal: "Met deze deal spreken wij af om het realiseren van een circulaire economie in Noord-Holland te versnellen. Als wij in 2050 in Nederland een circulaire economie willen verwezenlijken is samenwerking essentieel. Met andere overheden, met het bedrijfsleven én met kennisinstellingen. Wij gaan ons onder andere inzetten om het gebruik van primaire grondstoffen te beperken en technische kennisontwikkeling te stimuleren. Ook nemen we in 2017 stappen in het uitwisselen en daarmee hergebruiken van onze grondstoffen.”De deal is medeondertekend door Provincie Noord-Holland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht/Waternet, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, RVE Ruimte en Duurzaamheid, Schiphol, Havenbedrijf Amsterdam, AEB Amsterdam, Amsterdam Economic Board, ECN, gemeente Haarlemmermeer, LTO Noord, gemeente Amsterdam en Rijkswaterstaat West-Nederland Noord.



Topics:Beleid
Trefwoorden: duurzaamheid, gebiedsontwikkeling

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.