Waterrecreatie Advies ontwikkelt Zelfbedieningsovertoom
De zelfbedieningsovertoom werkt eenvoudig. Je vaart de overtoom in, drukt op de startknop en wordt vervolgens naar de andere kant van de dijk of dam getransporteerd. De boot blijft horizontaal en de bemanning kan aan boord blijven. Sloepen en andere boten tot ca. 7,5 m en een gewicht tot ca. 2,5 ton (categorie E en F) worden horizontaal over een dijk (helling tot 40°) en eventueel een weg of fietspad getransporteerd. Als aanvulling op zelfbedieningssluizen en -bruggen zorgt de zelfbedieningsovertoom® voor nieuwe vaar- en routemogelijkheden in Nederland.
Inspelen op ander vaargedrag
De recreatietoervaart in Nederland krimpt. Dat heeft te maken met de vergrijzing, maar ook met een verandering van het vaargedrag. Het varen van meerdaagse tochten en vakanties met de boot nam af. Dagtochten met een sloep en het varen van ‘een rondje’ werd een populair alternatief. Vaarwegen met een doorvaarthoogte van 1,5 tot 2 meter en een vaardiepte van iets meer dan een meter werden plotseling interessant, soms als route waar alleen met elektrisch aangedreven boten mag worden gevaren. In dat soort routes zitten vaak knelpunten zoals een dijk, een dam of een stuw.
Zoektocht naar goedkope alternatieven voor sluis
Begin 2016 is Waterrecreatie Advies gestart met een zoektocht naar mogelijkheden om zo’n dijk of dam te passeren. De aanleg van een sluis was voor deze doelgroep en de status van het vaarwater te duur. Alle varianten in Europa en daarbuiten werden onderzocht. Inspiratie werd uiteindelijk gehaald uit de vroegere overtoom. Uitgangspunt was dat men de overtoom zelf kon bedienen, de bemanning aan boord kon blijven en de fles wijn tijdens het transport rechtop bleef staan. Waterrecreatie Advies heeft het idee en het model inmiddels gedeponeerd. Voor de overtoom bij Bunschoten bevindt het project zich in de politieke besluitvormingsfase.