Alle Vlaamse logiesverstrekkers moeten zich laten registreren

Daarmee gaan onze Vlaamse buren een stuk verder dan Nederland maar zorgt de regelgeving in Vlaanderen wel voor een gelijk speelveld en een betere veiligheid voor de gasten. Aan de registratie bij Toerisme Vlaanderen zijn geen kosten verbonden. Logiesverstrekkers die zich niet aan de regels houden riskeren een boete en bij onveilige situaties mag Toerisme Vlaanderen de accommodatie direct sluiten.
Zeven basisvoorwaarden
"Elk toeristisch logies waar je mensen tegen betaling te slapen legt, moet voldoen aan dezelfde zeven basisnormen inzake brandveiligheid en kwaliteit. Het maakt niet uit of het om een professionele uitbating of bijverdienste gaat en of het logies rechtstreeks wordt aangeboden of via tussenpersonen of een internetplatform”, legt Toerisme Vlaanderen uit.
De zeven basisvoorwaarden:
- Er is een brandveiligheidsattest dat bewijst dat het logies voldoet aan specifieke brandveiligheidsnormen.
- Het logies is voldoende proper en onderhouden.
- Er is een verzekering voor brand en burgerlijke aansprakelijkheid voor het logies én de uitbating.
- De uitbater of de persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor misdrijven.
- Het logies wordt minstens voor één overnachting aangeboden (dus niet per uur).
- De uitbater heeft een eigendomsbewijs, of een huurovereenkomst die toelaat het logies uit te baten.
- De informatie over het logies is waarheidsgetrouw.
Controle op brandveiligheid
Voor alle kamergebonden logies tot en met 5 kamers én voor maximaal 12 personen moet een private keuringsinstantie de brandveiligheid laten controleren. Alle andere logiesverstrekkers moeten bij de lokale overheid een brandveiligheidsattest aanvragen.
Kamergebonden en terreingebonden logies
Het logiesdecreet verdeelt het
logiesaanbod in twee categorieën: kamergebonden logies en
terreingebonden logies. Het logiesdecreet geldt niet voor
jeugdverblijven, bivakplaatsen, festivalcampings, gratis logies,
verhuur uitsluitend in besloten kring (familie en vrienden),
paalkamperen, etc.

Aanvullende eisen per categorie
Logiesverstrekkers die een beschermde benaming willen gebruiken moeten aan aanvullende eisen voldoen. Vlaanderen kent zeven beschermde benamingen: hotel, B&B, vakantiewoning, hostel, camping, vakantiepark en camperterrein. Per beschermde benaming is een (vrijwillige) erkenning mogelijk maar ook voor onbeschermde benamingen is een erkenning mogelijk. Voor de erkenning komt een logiesadviseur van Toerisme Vlaanderen langs voor een plaatsbezoek en adviserend gesprek.
Comfortklasse
Erkende hotels, B&B's, vakantiewoningen, campings en vakantieparken kunnen een comfortclassificatie (sterren) krijgen. Voldoen ze aan de bijkomende uitbatingsvoorwaarden van een specifieke benaming, dan krijgen ze sowieso één ster. Voor de volgende sterren zijn er dan bijkomende comfortvereisten. Voor logies zonder beschermde benaming en voor hostels en camperterreinen is er dus geen comfortclassificatie. Een uitbater kan zijn ook logies met meer dan één benaming kan laten erkennen als het voldoet aan de overeenkomstige normen.