Amsterdam kondigt meldplicht voor toeristische verhuur aan

"Mensen moeten het gaan melden als ze gaan verhuren, zodat we goed kunnen bijhouden of ze hun woning niet te lang verhuren. En als ze dat niet doen, dan volgt er een sanctie, een boete," stelde Ivens.
Overleg met BiZa gevoerd
Deze uitwerking van de meldplicht is het resultaat van overleg tussen de gemeente Amsterdam en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en stelt de gemeente in staat om de negatieve effecten van vakantieverhuur effectiever en resultaatgerichter te beheersen.
Zelf melden
De verantwoordelijkheid om vakantieverhuur voortaan voorafgaand aan elke verhuur te melden bij de gemeente ligt bij de verhuurder zelf. Via welk platform wordt verhuurd maakt niet uit. Dit zorgt ervoor dat de gemeente haar handhavingscapaciteit meer kan richten op de mensen die zich niet aan de regels voor vakantieverhuur houden.
Hoge boetes
Amsterdam neemt haar strijd tegen de overlast van illegale hotels bijzonder serieus. Zo is er eerder dit jaar al besloten om de boetes te verhogen naar een maximale boete van 20.500 euro, is het budget voor de handhaving verdrievoudigd en wordt er gewerkt met mystery guests. Daarnaast zijn de openingstijden van Zoeklicht Direct voor meldingen van overlast door illegale vakantie verhuur sterk verruimd. De invoering van de meldplicht is een nieuw wapen in de strijd tegen illegale hotels.
Controle verbeteren
Amsterdam wil met de meldplicht de controle op het maximaal
aantal te verhuren dagen (60) verbeteren. De gemeente heeft met Airbnb
afgesproken dat huizen na 60 dagen van de site verdwijnen maar eigenaren maken
meerdere profielen aan of verhuren via andere sites om dat te omzeilen. Met deze maatregel wil de gemeente Amsterdam de overlast
beperken.
Vlaanderen gidsland
In Vlaanderen bestaat al langer een meldplicht die onlangs nog is gemoderniseerd. Daar worden eisen aan de verhuurder gesteld en moet een onafhankelijk bureau de brandveiligheid controleren.
De zeven basisvoorwaarden in Vlaanderen
- Er is een brandveiligheidsattest dat bewijst dat het logies voldoet aan specifieke brandveiligheidsnormen.
- Het logies is voldoende proper en onderhouden.
- Er is een verzekering voor brand en burgerlijke aansprakelijkheid voor het logies én de uitbating.
- De uitbater of de persoon die de dagelijkse leiding heeft, is niet veroordeeld voor misdrijven.
- Het logies wordt minstens voor één overnachting aangeboden (dus niet per uur).
- De uitbater heeft een eigendomsbewijs, of een huurovereenkomst die toelaat het logies uit te baten.
- De informatie over het logies is waarheidsgetrouw.
Airbnb groeit spectaculair in Amsterdam
De mededeling van de Amsterdamse wethouder komt nadat gisteren bekend werd dat het aantal overnachtingen in Amsterdam via Airbnb vorig jaar meer dan verdubbeld is. Getallen die Airbnb zelf ontkent en ook de gemeente Amsterdam niet onderschrijft. Het bedrijf zegt dat de toename 30% is geweest.
De meldplicht wordt geregeld in de verordening tot wijziging van de huisvestingsverordening Amsterdam en is vanaf 5 mei 2017 beschikbaar voor inspraak op www.amsterdam.nl/inspraak. U kunt hier tot 2 juni 2017 uw mening over geven. In de gemeenteraad wordt de aanpassing in de huisvestingsverordening op 19 juli 2017 behandeld.