Werelderfgoed in eigen land ziet stijging naamsbekendheid
Foto: Stichting Werelderfgoed Nederland
Het onderzoek werd in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed door bureau Kantar Public uitgevoerd. Dit om te kunnen meten of betrokken partijen in het werelderfgoedveld de afgelopen jaren de bekendheid van werelderfgoed hebben kunnen vergroten. De nulmeting was in 2014 gedaan. Daaruit bleek dat het UNESCO Werelderfgoed in Nederland toen niet hoog op de agenda stond bij Nederlanders. Tweederde gaf aan nooit een werelderfgoed te hebben bezocht.
Effect campagne
De Waddenzee, de Amsterdamse Grachtengordel en het molencomplex in Kinderdijk-Elshout zijn in vergelijking met 2014 nog steeds de bekendste Nederlandse Werelderfgoederen. De publiciteitscampagne "Ons werelderfgoed is wereldberoemd… Binnenkort ook in Nederland" die in oktober 2016 op de buis was, heeft een goed bereik gehad. Zo heeft 34% van de Nederlanders de tv-spot gezien.
Een van de campagnebeelden:
Draagvlak
Draagvlak
Het draagvlak en waardering voor werelderfgoederen in Nederland is groot gebleven; 84% geeft aan dat ze behouden moeten blijven. In het onderwijs krijgen de Waddenzee en de Amsterdamse Grachtengordel, net als twee jaar geleden, de meeste aandacht in hun lessen. Ongeveer de helft van alle ondervraagde docenten heeft in de les weleens aandacht aan deze twee werelderfgoederen besteed. Ten opzichte van 2014 wordt er echter significant meer aandacht besteed aan het Woudagemaal: in 2014 besteedde 10% van de docenten in de les aandacht aan het Woudagemaal, in 2016 is dat 22%.
Topics:Cultuur, Dagrecreatie, Toerisme