Geplaatst op: 23-05-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

Tweede ronde voor succesvolle kennissessie Groene Koepel

Tweede ronde voor succesvolle kennissessie Groene Koepel
Bron: Shutterstock
De kennissessies van de Groene Koepel waarmee duurzame vernieuwing in de verblijfsrecreatie wordt gestimuleerd, zijn een groot succes. Aan de eerste serie deden 19 ondernemers mee, de volgende rond start in het najaar.


Onder de naam De Optimale Natuurcamping volgden negentien ondernemers het afgelopen half jaar een serie kennissessies om de duurzame bedrijfsvoering van hun camping naar een hoger plan te brengen. Vorige week werd de reeks kennissessies van Stichting De Groene Koepel afgesloten op Natuurkampeerterrein Fort WKU in Tull en ’t Waal. Deelnemers hielden een eindpresentatie en ontvingen een certificaat van deelname.


Ondernemen vanuit eigen identiteit

Ondernemen vanuit identiteit liep als een rode draad door alle sessies. In de eerste sessies werden de deelnemers uitgedaagd zichzelf en hun onderneming te bekijken vanuit de waaromvraag: wie ben je, waarom doe je de dingen zoals je doet, en waar wil je heen met je onderneming? Alle ondernemers konden zo hun intrinsieke beweegredenen formuleren en het hart van hun bedrijf bovenhalen. In de daarop volgende sessies werd steeds teruggegrepen op deze eigen identiteit, bij het maken van keuzes op het gebied van architectuur, toepassingen voor toegankelijkheid, duurzame energie, enzovoorts.


Sessies inspireren

In de eindpresentaties gisteren op Fort WKU gaven de deelnemers aan veel uit de cursus te hebben gehaald. Wilma Ellenbroek van natuurcamping De Lemeler Esch: "Ik vind het belangrijk om regelmatig te focussen op het waarom van onze onderneming. Het levert me veel inspiratie op en daarmee ben ik beter in staat om met ons team te focussen en te vernieuwen. Daardoor blijft ondernemen zo leuk! De eindpresentatie voor de kennissessies is voor mij een werkdocument geworden dat ik gebruik om nieuwe dingen met ons team te bespreken en door te voeren.”


Permacultuur

Ook werden er diverse concreet toepasbare tips uit de sessies overgenomen. Voor Guus Beenhakker van Natuurkampeerterrein De Duiventoren was permacultuur een van de meest vernieuwende inzichten uit de sessies: ‘Ik had nog nooit van permacultuur gehoord, maar ik weet nu dat we dit in de toekomst graag willen toepassen op ons terrein. Het past heel goed bij ons DNA.’


Het programma

Sessie 1 | Ondernemen vanuit identiteit

Sessie 2 | Trends en doelgroepen: u bent anders dan de rest

Sessie 3 | Permacultuur

Sessie 4 | Toegankelijkheid

Sessie 5 | Identiteit en cultuurhistorie

Sessie 6 | Identiteit en architectuur = Identiteit, gebruik en beleving

Sessie 7 | Duurzame energie

Sessie 8 | Financieel gezond


Op herhaling

De kennissessies zijn een onderdeel van het DGK Lab, een kennislab waarmee De Groene Koepel duurzame vernieuwing in de verblijfsrecratie wil stimuleren. Wegens succes wordt de reeks kennissessies in het najaar herhaald. Ondernemers uit de groene verblijfsrecreatie die graag hun eigen bedrijfsvoering onder de loep willen nemen, kunnen zich aanmelden via info@degroenekoepel.nl.

Link: http://www.degroenekoepel.nl/dgk-lab/kennissessies/
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, kampeerterreinen, campings, bungalows, vakantiebungalows, natuurlijk recreeren, innovatie, duurzaam toerisme

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.