Geplaatst op: 24-05-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Nederlands zwemwater steeds beter maar in Europa op 18e plaats

Nederlands zwemwater steeds beter maar in Europa op 18e plaats
Vorig jaar was 75% van het Nederlandse zwemwater van uitstekende kwaliteit. Aan de normen voldeed 95% van al het zwemwater. Dit betekent dat zij grotendeels vrij zijn van verontreinigende stoffen die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu. Meer dan 96% van alle 21.344 badzones in de Europese Unie voldeed aan de minimumeisen van de EU-regelgeving.

Het Nederlandse zwemwater is daarmee nog nooit zo goed geweest. In 2013 was 69% van het zwemwater van uitstekende kwaliteit en voldeed 92% aan de normen. Dat lijkt heel positief maar Nederland staat daarmee in de EU op een 18e plaats als we kijken naar de kwalificatie uitstekend zwemwater. Het zwemwater aan de Nederlandse kust is gemiddeld genomen een stuk beter dan in het binnenland. Aan de kust voldeed 81% aan de kwalificatie uitstekend terwijl dat bij binnenwater 74% was. Alle Nederlandse zwemlocaties met een slechte kwaliteit liggen in het binnenland, geen enkele kustlocatie kreeg die kwalificatie.


Figuur 1: Kwaliteit van Nederlands zwemwater aan de kust


Consument kan beter geïnformeerde keuze maken

"Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer zwemlocaties in Europa aan de hoge kwaliteitsnormen voldoen”, stelt Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur van het Europees Milieuagentschap (EMA). "Dit helpt de Europeanen om beter geïnformeerde keuzes te maken over welke badplaatsen zij deze zomer zullen bezoeken. Hieruit blijkt ook de doeltreffendheid van ons milieubeleid en de praktische voordelen ervan voor de menselijke gezondheid en ons dagelijks leven, wanneer uitstekende gegevensverzameling en analyse worden verricht.”


Matige score in Europees perspectief

In Europees perspectief scoort Nederland dus niet bijzonder goed. Nederland staat op een 18e positie als we kijken naar al het zwemwater en op een 13e plaats van alle 23 EU-landen met kustwater. Het is opvallend dat in België het kustwater van dezelfde Noordzee veel beter wordt beoordeeld (91% uitstekend) dan het Nederlandse kustwater (81% uitstekend).

Gemiddeld over de hele Europese Unie krijgt 86% van al het zwemwater de kwalificatie uitstekend terwijl dat in Nederland 75% is. Dat komt vooral omdat de zwemwaterkwaliteit van ons binnenwater relatief slecht scoort. In de EU voldoet 82% van het binnenwater aan de kwalificatie uitstekend, in Nederland is dat slechts 74%. Aan de kust is het verschil iets kleiner, de EU scoort 87%, Nederland 81%.


Figuur 2: Kwaliteit van zwemwater in Nederlands binnenland


Beste zwemwater

Het beste zwemwater in de EU is te vinden in Luxemburg (100% uitstekend), Cyprus (99%), Malta (99%), Griekenland (97%), Oostenrijk (95%), Kroatië (94%), Ierland (93%), Duitsland (91%), Italië (91%) en Denemarken (86%). België staat op de 11e plaats waar 85% van het zwemwater van uitstekende kwaliteit is.


Het onderzoek

Voor het onderzoek is de kwaliteit van het zwemwater op 718 plaatsen in Nederland onderzocht. Daarvan scoorden 537 locaties uitstekend, 116 goed, 27 voldoende en was bij 19 plaatsen de zwemwaterkwaliteit echt onvoldoende. Bij 19 locaties was de bemonstering niet op orde en kon geen oordeel worden uitgesproken.

Link: http://www.eea.europa.eu/themes/water/interactive/bathing/state-of-bathing-waters
Trefwoorden: dagrecreatie, zwemmen, badwater, kwaliteit

CELTH





||| Nieuws |||

13/02/25
Verkiezing Leukste Uitje weer terug in 2026
Na een tussenjaar zonder verkiezing Leukste Uitje van Nederland, wordt de draad in 2026 weer opgepakt door een samenwerking van partijen in de dagrecreatie branche: Go-Kids, Pretwerk, de Great Stay App en de organisatie van Recreatie Vakbeurs / Recreatie Next Level).
07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Brabant gaat met innovatief monitoringssysteem en de Wandelstarter recreatie beter spreiden
Vanaf 2025 wordt in Noord-Brabant een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat de recreatiedrukte in kaart brengt en helpt bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
24/01/25
Perspectieven op internationalisering in Uncover
We zijn verheugd aan te kondigen dat alle artikelen van de nieuwste editie van Uncover, het jaarlijkse, thematische tijdschrift van de Academy for Leisure & Events van de Breda University, nu online beschikbaar zijn in de kennisbank van NRIT.
16/01/25
Gelderland trekt bijna 5 miljoen verblijfgasten in 2024
Stijging van 5,4% van gasten die minstens één macht in Gelderland verbleven. Het dagtoerisme groeide 13% bij attracties.
16/01/25
Apollo Reizen verlengt sponsoring van de NN Marathon Rotterdam
De touroperator Apollo Reizen blijft officieel sponsor van de NN Marathon Rotterdam en gaat op de Marathon Sport Expo in gesprek met de deelnemers.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.