Gezondheidsraad: Meer groen nodig in en om de stad
![Gezondheidsraad: Meer groen nodig in en om de stad](images/20170616_114729.jpg)
Recreatie in het groen is belangrijk voor de volksgezondheid in Nederland. De afgelopen decennia is de aanleg van ‘gezond groen’ achtergebleven bij de groei en veranderde samenstelling van de stedelijke bevolking. De Gezondheidsraad adviseert in en om steden meer groen voor recreatie aan te leggen.
Tekort aan recreatiemogelijkheden
Zoals al langer bekend is, zijn met groene recreatie positieve gezondheidseffecten te bereiken. Nieuw zijn cijfers waaruit blijkt dat er een stijgend tekort is aan gelegenheden voor groene recreatie in de stedelijke omgeving. Dat tekort wordt alleen maar groter aangezien de bevolking verder groeit en vergrijst, waardoor meer mensen meer tijd hebben om buiten te verpozen.
Gezondheidseffecten
De Gezondheidsraad en de Raad voor Ruimtelijk, Milieu- en Natuuronderzoek achtten het in 2004 al plausibel dat contact met groen indirect een gunstige invloed heeft op de gezondheid van mensen. De raden wezen ook twee mogelijke mechanismes aan. Contact met groen kan helpen bij herstel van stress en aandachtsmoeheid en zo het ontstaan van chronische stress tegengaan. Uit een recent overzicht van methodologisch goed uitgevoerde onderzoeken blijkt een verband tussen de hoeveelheid natuur in de nabijheid en de algemene gezondheid, de geestelijke gezondheid en de overlijdenskans. Meer groen in de nabijheid gaat gepaard met een betere gezondheid en een lagere overlijdenskans
Geen wettelijke beletsels
Volgens de Gezondheidsraad zijn er wettelijk geen beletsels om de mogelijkheden voor ‘groene recreatie’ in de stedelijke omgeving uit te breiden. De Omgevingswet biedt gemeenten in Nederland daartoe alle ruimte. Meer gezond ‘groen’ in en om de stad is volgens de raad niet alleen gezond, maar helpt ook bij de waterberging en verkoeling bij hittegolven.
Conclusie
Al met al zijn er voldoende redenen om de hoeveelheid groen in de stedelijke omgeving uit te breiden. In de eerste plaats ontstaan meer mogelijkheden voor recreatie, en daarmee voor stressreductie en beweging. Daarnaast biedt groen in de nabijheid kinderen gelegenheid om buiten te spelen. Groene educatie, waarmee kinderen van jongs af aan vertrouwd kunnen worden gemaakt met de natuur door middel van groene buitenspeelruimte is in het belang van de ontwikkeling van kinderen en kan ze waarden van natuur en duurzaamheid bijbrengen. Verder kan groen een bijdrage leveren aan waterberging en verkoeling in de stad, twee van de regulerende ecosysteemdiensten van de lijst van zeventien