Eilanden Møn, Bogø, Farø en Nyord eerste Deense UNESCO biosfeerreservaat

Foto: Visit Denmark
Om een vergelijking te maken, in Nederland heeft de Waddenzee deze titel. Møn en de omliggende eilanden zijn één van de 23 nieuwe biosfeerreservaten in het MAB programma van UNESCO. In een gebied ter grootte van 450 km² kent het landschap een diversiteit aan flora en fauna. In het oosten van Møn ligt het bosrijke Høje Møn met de kenmerkende witte krijtrotsen Møns Klint, de steilste kust van Denemarken. Aan de westkant heeft de laatste ijstijd het landschap haar huidige structuur vormgegeven met de vele valleien, heuvels en weilanden. Het biosfeerreservaat omvat ook een 185 kilometer lange kustlijn, met aangrenzend meren en fjorden die uitmonden in de Baltische Zee.
Nederlandse toeristen
De afwisselende natuur van Møn en de omliggende eilanden zorgen ervoor dat de regio een populaire vakantiebestemming is voor Nederlandse toeristen. In het GeoCenter Møns Klint, welke dit jaar haar tienjarig jubileum viert, kan de bezoeker meer leren over de geschiedenis van het eiland. Dit interactief kenniscentrum, geschikt voor het hele gezin, neemt de bezoeker mee naar het ontstaan van het eiland over een periode van 70 miljoen jaar. Vanuit het GeoCenter vinden er ‘fossielen jachten’ plaats, waarbij er gezocht kan worden naar eeuwenoude fossielen op het strand van Møns Klint. Voor de avonturiers zijn er uitdagende mountainbike tochten of klimparcoursen hoog in de boomtoppen van Klinteskoven.
Ook Dark Sky Park
De eilanden Møn en Nyord hebben onlangs ook al de certificering Dark Sky Park en Dark Sky Community van de International Dark-Sky Association (IDA) toegekend gekregen. Hiermee heeft de IDA de jarenlange inzet van de regio ter bescherming van de nachtelijke duisternis en ongerepte natuur erkend. Uniek is dat de regio als eerste bestemming deze titels tegelijkertijd mag dragen, sinds het ontstaan van de IDA zestien jaar geleden.
Topics:Natuur
Trefwoorden: natuur, toerisme, Denemarken