Klimaatverandering, circulaire economie, vernieuwing en toerisme op Hanzecongres

Het plenaire gedeelte van het Engelstalige congres werd geopend met een spetterende licht- en lazershow. Na een luchtige introductie door dagvoorzitter Adam Fields, met een uitgebreide discussie of de mens nu voor 60 of 80% uit water bestaat, gaf Herman Wijffels als econoom zijn visie op het belang van de circulaire economie. Daar waar de lineaire economie uitgaat van ‘take, make, dispose’, zal de circulaire economie moeten bouwen op reeksen zoals ‘make, consume, enrich’ of ‘make, use, return’. De vertaling naar de toeristische sector ziet hij in het gedeeld gebruiken van bijvoorbeeld gereedschappen wanneer ze nodig zijn, in plaats van het hebben van de gereedschappen in eigendom. Ook voor de overheid ziet hij een rol weggelegd, door bijvoorbeeld de CO2 emissies sterkt te belasten. Henk Ovink spitste zijn presentatie vervolgens toe op de waterproblematiek in de wereld en stelde dat onze generatie het keerpunt moet zijn in het waterbeheer van onze aarde.
De Hanzeroutes namen de deelnemers mee naar hun specifieke interessegebied, variërend van onder andere innovatie bij familiebedrijven, transport over water, waterveiligheid en wonen en leven in transitie. Natuurlijk genoot het thema Hanzesamenwerking op het gebied van toerisme van een warme belangstelling en was als eerste volgeboekt.
Hanzeweg en Hanzemuseum
Interessant was het verhaal van Harry Webers over de Nieuwe Hanze. Hij presenteerde tal van mogelijkheden hoe de Hanzesteden in de toekomst kunnen samenwerken onder de titel ‘het plus denken’. Inspirerende voorbeelden en uitdagingen volgden elkaar in ras tempo op. Bijvoorbeeld: waarom is er geen Hanze museum in Nederland? In Lübeck bezoeken jaarlijks 113.000 het Europees Hanzemuseum, waardoor het concept steeds meer gaat leven. De Baltische weg uit 1989 resulteerde in een menselijke keten van Talinn, via Riga naar Vilnius, een afstand van circa 600 kilometer, gevormd door 2 miljoen mensen. Waarom is er geen Hanzeweg waarbij de betrokkenen de handen ineenslaan?
Toeristische Hanzelijn in ontwikkeling
Tot slot gaven Elizabeth Stoit van Hanzesteden Marketing en Jos Vranken van het NBTC een presentatie over de Nederlandse Hanzesteden en de plaats daarvan binnen Holland City. Dit laatste project beoogt de spreiding van de vele bezoekers van Amsterdam via zogenaamde metrolijnen om zodoende de druk op de hoofdstad te verlichten. Vanwege de uitstekende samenwerking tussen de Nederlandse Hanzesteden bleek het relatief eenvoudig hiervan een succesvolle ‘metrolijn’ te maken.
Gevels als spons om klimaatverandering op te vangen
De Groningse studenten wonnen de Hanseatic City Challenge, waar zij uiteraard erg trots op waren. Het Team Groningen had het beste antwoord op de vraag ‘Hoe kunnen we onze Hanzesteden beschermen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen? Hun idee bestond eruit om de sponswerking van gevels te vergroten, waardoor onder andere meer water geborgen kan worden en op creatieve manier kan worden hergebruikt.
Charter van Kampen ondertekend
Het Charter van Kampen werd
ondertekend door vertegenwoordigers van Hanzesteden. De steden zullen meer
samenwerken voor de kennisontwikkeling over waterveiligheid en klimaatadaptie.
Over de auteur
Margaret Ann McDonald is de initiatiefnemer van TNR Advies en ondersteunt provincies, regio’s en gemeenten in binnen- en buitenland bij de visie- en strategieontwikkeling in recreatie en toerisme. TNR Advies werkt in een netwerkorganisatie en per project wordt een team samengesteld om zodoende de beste oplossingen te genereren.