Twee wandelpaden bij Streekmuseum Vredegoed ontwikkeld
Aanbesteding Tienhoven start
In de provincie Utrecht zijn het Zoddenpad en Vredevoetpad in het Oostelijke Vechtplassengebied geopend bij het Streekmuseum Vredegoed.
Gedeputeerde Mirjam Maasdam, directeur Landschap Erfgoed Utrecht Ivo Brautigam en Arjenne Bak, gebiedsmanager Vechtplassen van Natuurmonumenten, openden de paden onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers en een jeugdorkest. Het startpunt en informatiepaneel van zowel het Zoddenpad als het Vredevoetpad bevinden zich achter het Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven.
Dit is het 101e Klompenpad. Klompenpaden zijn wandelroutes door het boerenland, over onverharde paadjes en vergeten doorsteekjes. Onder regie van Landschap Erfgoed Utrecht is het Zoddenpad ontwikkeld met gemeenten, vrijwilligers en met de medewerking van grondeigenaren. Kijk voor meer informatie op klompenpaden.nl.
Deze wandelroute van Natuurmonumenten loopt deels over in de 'Taartpunt'. Het is aangelegd in combinatie met een natuurontwikkelingsproject waarbij nat schraalland is ontwikkeld. Dit project is gefinancierd door de provincie Utrecht. Kijk voor meer informatie op: natuurmonumenten.nl.
Het gebied ‘de Taartpunt’ maakt deel uit van de Oostelijke Vechtplassen en behoort tot een van de belangrijkste laagveenmoerassen van ons land. In opdracht van de provincie Utrecht wordt de kwaliteit van de natuur in dit gebied versterkt. Met de aanleg van nieuwe natuur tussen de al bestaande natuur wordt het Natura 2000-gebied - dit is een netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie -robuuster gemaakt. Het gebied krijgt bijzondere graslandtypen, veenmoerassen en trilvenen. Hier zullen veel moerasvogels ook van gaan profiteren. Samen met het Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer gaan we zorgen voor de goede waterkwaliteit en het vasthouden van het kwelwater.
Binnenkort start de aanbesteding voor de natuurherstelmaatregelen in de Oostelijke binnenpolder Tienhoven in het kader van de programmatische aanpak stikstof (PAS). Via het wandelpad kan eenieder al kennismaken met dit type natuur.