Geplaatst op: 04-07-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

TUI samen met WAP tegen toeristische uitbuiting olifanten

TUI samen met WAP tegen toeristische uitbuiting olifanten
Bron: Shutterstock
De TUI Care Foundation (TCF) en World Animal Protection (WAP) willen dat in 2020 de 1.500 Aziatische olifanten geen dieronvriendelijke toeristische attractie meer zijn. Olifantenritjes en -shows moeten dan tot het verleden behoren. Om dit te realiseren investeren de organisaties in de ontwikkeling van locaties waar olifanten op een diervriendelijke manier behandeld worden. Toeristen die deze locaties bezoeken kunnen zo op een verantwoorde manier genieten van deze wilde dieren.


TUI Nederland was overigens één van de eerste reisorganisaties die olifantenritjes uit het reisprogramma schrapte, inmiddels hebben meer dan 100 touroperators dit voorbeeld gevolgd.


Toerisme als drijvende kracht voor bescherming olifanten

Thomas Ellerbeck, bestuursvoorzitter van de TUI Care Foundation: "We zien in de toerismebranche een positieve ontwikkeling op het gebied van de bescherming van olifanten. Toeristen zijn in toenemende mate geïnteresseerd in het welzijn van wilde dieren die leven in de landen die zij bezoeken. De toerismebranche kan dan ook de drijvende kracht zijn voor een olifantvriendelijke toekomst in Zuid-Azië. Wij zijn er trots op dat wij daar in onze samenwerking met World Animal Protection een bijdrage aan kunnen leveren.”


Olifantenritjes en -shows

Vaak weten toeristen niet dat olifantenritjes en -shows slecht zijn voor de dieren. Stropers vangen kleine olifantjes die op hardhandige wijze worden afgericht om zo hun wil te breken. Een gevangen olifant leeft hierdoor de rest van zijn leven in angst, blijft vastgeketend, beweegt weinig en krijgt eenzijdig voedsel. Deze dieren kunnen door hun tamheid vaak niet meer uitgezet worden in het wild. Een diervriendelijke opvang is dan het beste alternatief.


Diervriendelijke locaties

Het project van WAP focust zich in eerste instantie op Thailand. Hier leven zo’n 4.000 olifanten in gevangenschap en zo’n 2.000 tot 3.000 in hun natuurlijke leefomgeving. Het streven is om meer landen met een grote olifantenpopulatie in gevangenschap te betrekken, zoals Laos, Cambodja, Nepal, India en Sri Lanka. Door samen met bestaande locaties te werken aan betere leefomstandigheden waarin de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, wil de organisatie laten zien dat toeristen op een verantwoorde wijze deze wilde dieren kunnen bewonderen. Bovendien komt op deze manier de bron van inkomsten voor de lokale bevolking niet in het gedrang, het geld wordt nu alleen op een diervriendelijke manier verdiend.


Bewustwording creëren

TUI Nederland was de eerste reisorganisatie die stopte met het aanbieden van olifantonvriendelijke excursies en attracties. Inmiddels hebben meer dan 100 touroperators dit voorbeeld gevolgd. Steve Mclvor, CEO van World Animal Protection: "We zien een daling in de vraag naar olifantenritjes maar er is nog veel werk te doen om toeristen nog meer bewust te maken van de mishandeling die ermee gepaard gaat. Zodra men zich dat realiseert, neemt het enthousiasme snel af.”


TUI Care Foundation

TUI Care Foundation is in 2011 opgericht door TUI. De stichting ondersteunt verschillende samenwerkingen en projecten op vakantiebestemmingen. Deze zijn gericht op de educatie van kinderen en jongeren, de bescherming van natuur en milieu en het stimuleren van de lokale economie en werkgelegenheid zodat gemeenschappen meer profiteren van toerisme. Een overzicht van de projecten die TUI Care Foundation steunt is te lezen op www.tuicarefoundation.nl

Trefwoorden: duurzaam toerisme, dieren, dierenuitbuiting

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.