ARTIS krijgt nieuwe directeur

Haig Balian is in 2003 begonnen bij ARTIS omdat hij vond dat
de afstand van mens tot natuur steeds groter werd en dat ARTIS de plek moet
zijn waar onze verbondenheid met natuur voelbaar gemaakt wordt. Onder zijn
leiding is er een masterplan gemaakt en uitgevoerd dat de natuur dichterbij
brengt en de samenhang laat zien tussen dier, plant, microbe en mens. Een mooi bewijs daarvan is het fors gestegen aantal lidmaatschappen, van 53.279 in 2003 tot 88.117 in 2015.
Fors beter resultaat
In die periode is de omzet van Artis flink gestegen; van 14,5 miljoen in 2003 tot 25,6 miljoen in 2015. Het aantal bezoekers steeg van 1 miljoen naar 1,2 miljoen. De baten uit entreegelden stegen van 5 miljoen naar 11 miljoen. De subsidies vanuit de overheid bleef met 4,8 miljoen op gelijk niveau. Het resultaat verbeterde spectaculair. Leidde ARTIS in 2003 nog een verlies van bijna een miljoen euro, in 2015 werd 1,2 miljoen euro winst gemaakt die geheel ten goede kwam aan de bestemmingsreserve voor de dierverblijven en monumenten.
ARTIS geheel vernieuwd
Sinds de komst van Balian is ARTIS totaal vernieuwd op ieder gebied, van organisatie en duurzaamheid tot publieksbeleving, van plant, dier en erfgoed tot het realiseren van het eerste en enige museum ter wereld over het onzichtbare leven: ARTIS-Micropia. ARTIS trekt nu ruim 1,3 miljoen bezoekers per jaar en heeft 80.000 leden.
Nog één klus voor Balian
Haig Balian: "Ik ben dankbaar dat ik 14 jaar de oppasser van ARTIS heb mogen zijn. En dat ik de mogelijkheden en ondersteuning heb gekregen van velen om ARTIS te kunnen ontwikkelen tot wat het nu is: een plek waar we een breed publiek inspireren en stimuleren verantwoordelijk met de natuur om te gaan. Op het ARTIS-Groote Museum na zit mijn taak erop. Ik ga me nu toeleggen op de realisatie hiervan. Voor ARTIS begint een nieuwe fase. Hét moment om het stokje over te dragen.”
Toekomstbestendige dierentuin
Joop Saan, voorzitter van de Raad van Toezicht van ARTIS: "Haig heeft ARTIS in de afgelopen 14 jaar gemaakt tot wat het nu is: toekomstbestendig, maatschappelijk relevant en financieel gezond. Wij zijn hem daar zeer erkentelijk voor. Het Groote Museum, dat het tweede museum aan het vrij toegankelijke Artisplein zal worden, is het sluitstuk van het masterplan. Het tekent Haig dat hij dit wil afmaken.”