Voorzitter KHN reageert op CBS-cijfers: Ook concurrentie neemt toe
Op 31 augustus maakte CBS de horecacijfers bekend over
het tweede kwartaal van 2017. Alle onderdelen binnen de horeca maken meer
omzet. Robèr Willemsen merkt bij zijn leden dat het goed gaat maar de
concurrentie neemt toe en de prijzen stijgen.
Veel horeca bijgekomen
Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: "Onze branche profiteert van een gunstig
economisch klimaat; Nederlanders en toeristen consumeren meer in de Nederlandse
horeca en geven daarbij ook meer uit. Dat is goed nieuws. Maar we moeten ook
realistisch zijn. Als de omzet groeit, wil dat nog niet zeggen dat een bedrijf
ook meer winst maakt. Er zijn hotels, restaurants en cafés waar het hartstikke
goed gaat, maar er zijn ook nog steeds bedrijven waar het minder goed gaat.
Bovendien zijn er ook dit kwartaal weer veel horecazaken bijgekomen, waardoor
de concurrentie verder toeneemt.”
Marges krapper
KHN meldt daarbij: ‘In het algemeen zien we dat dat er steeds meer
horecabedrijven bijkomen (500 nieuwe bedrijven in het tweede kwartaal van 2017)
en dat de kosten stijgen. Enerzijds zijn de huurprijzen en de prijs van bier
exponentieel gestegen. En anderzijds vragen online platforms, onder andere voor
de bezorging van maaltijden, hoge commissies aan restaurants. Als een
horecaondernemer te hoge commissies aan een online platform betaalt, terwijl
hij hetzelfde bedrag krijgt voor de maaltijd die bezorgd wordt, dan gaat dat
natuurlijk ten koste van zijn marge/winst.’
Trefwoorden: horeca, omzet, winst, innovatie
|
|
30/10/24
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
|
29/10/24
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
|
11/10/24
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
|
25/09/24
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
|
24/06/24
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
|
18/03/24
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
|
30/01/24
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
|
11/01/24
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.
|
|
22/11/24
Op vrijdag 22 november organiseert NBTC in Ede de jaarlijkse Beleidsmakersdag met dit jaar als thema...
|
|