Niet alle klimbossen zijn veilig
Naar aanleiding van een tip nam de redactie van EenVandaag de proef op de som en bezocht vijf klimparken. Op twee parken was de veiligheid in orde (Klimbos Garderen en Duinoord) maar bij drie parken (KlimKong Overloon, Outdoorpark Reusel en Klimrijk Veldhoven) werden onveilige situaties aangetroffen. De door de branche zelf ontwikkelde norm voor de bouw van parcoursen wordt niet altijd nageleefd en dat heeft tot gevolg dat verkeerde kabels worden gebruikt, verkeerd en niet geïmpregneerd hout wordt gebruikt voor platforms en spanbanden rond de bomen te strak worden aangetrokken waardoor de bomen dood gaan en kunnen breken.
Geen toezicht van NVWA
Omdat klimparcoursen niet vallen onder toezicht van de NVWA kan deze organisatie pas optreden bij evidente tekortkomingen. "Omdat er weinig wet- en regelgeving is heeft de branche zelf in overleg met NEN (NEderlandse Norm) normen opgesteld ten behoeve van de veiligheid van gasten”, zegt VeBON-voorzitter Frank Goossens in een reactie. "Alle bij VeBON aangesloten bedrijven zijn verplicht om te voldoen aan deze normeringen. Het gaat hierbij dan om een constructiekeuring bij de start van het klimbos en een jaarlijkse keuring in verband met o.a. slijtage van materialen en houtrot, uitgevoerd door erkende inspectiebureaus. De situaties geschetst in het onderzoek van Eenvandaag komen dan ook niet voor bij VeBON aangesloten bedrijven.”
Veiligheid voorop
Dat het wel goed kan gaan schrijft Erik Kroon in een reactie
op LinkedIn waar hij ook zijn zorgen over collega’s uitspreekt. "Ons Klimbos
Garderen was 1 van de 5 Klimbossen die gecontroleerd zijn door NPO1 -
EenVandaag. Ondanks dat ons klimbos als goed, veilig en als perfect wordt
omschreven, zijn er blijkbaar toch parken die het minder doen.
Kroon wil voor die collega’s graag uitleggen wat ze in Garderen aan veiligheid doen: "Ik heb bewust gekozen voor een veiligheidssysteem in mijn Klimbos, expoglider, waarbij je als deelnemer continu vast zit aan een zekeringslijn. Waarom? Omdat ik graag als ondernemer goed slaap en geen zorgen wil hebben. Natuurlijk wordt verder ons park jaarlijkse getoetst en laat ik mijn rescue medewerkers een examen afnemen door een onafhankelijk instituut. Veiligheid boven alles. De bouwer van ons park weet wat ik wil en hoe ik het wil. Materialen moeten goed zijn. Parcoursen worden elke dag gecontroleerd en bij problemen in de parcoursen vaak dezelfde dag nog gerepareerd.”
Reacties
In een reactie laten de drie negatief beoordeelde parken weten dat ze jaarlijks gekeurd worden en voldoen aan de gestelde normen. Twee parken laten weten aanpassingen te gaan doen als blijkt dat het desondanks toch niet veilig is.