Geplaatst op: 02-10-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Meldplicht particuliere verhuur ingegaan, deelfietsen van de straat

Meldplicht particuliere verhuur ingegaan, deelfietsen van de straat
photoshooter2015 / Shutterstock.com
Oktober 2017 is een belangrijk maand voor Amsterdam in de strijd tegen de overlast van toerisme. Zondag is de meldplicht voor toeristische verhuur ingegaan en op 20 oktober moeten alle deelfietsen uit het straatbeeld zijn verdwenen.


Minder woningen op Airbnb

Opvallend is dat voorafgaand aan de maatregelen het aantal Amsterdamse woningen op Airbnb met ruim negen procent daalde naar 13.689. Dat stelt tenminste de gemeente Amsterdam op basis van eigen onderzoek in de periode januari– juni. Airbnb claimt dat het aantal Amsterdamse woningen zelfs is gegroeid. Aan Airbnb wordt door Amsterdammers overigens flink verdiend, een gemiddelde woning kost in Amsterdam 171 euro per nacht. De stad is daarmee Europees koploper. Het aantal aangeboden kamers groeide met zeven procent naar 3.725. Kamers mogen overigens wel meer dan 60 dagen worden verhuurd.


Slag toegebracht

Volgens wethouder Laurens Ivens van Wonen werpen de maatregelen van de stad tegen illegale verhuur nu echt vruchten af. "We brengen nu echt een slag toe aan huisjesmelkers, door digitaal rechercheren, maximale boetes, het inzetten van mystery guests en de overeenkomst met Airbnb over het maximum van 60 dagen verhuur per jaar”, zei hij tegen de NOS. Amsterdammers kunnen zeven dagen per week overlast en woonfraude melden.


Overeenkomst met Airbnb

Amsterdam heeft een overeenkomst met Airbnb waarin is afgesproken dat woningen die de maximale termijn zijn verhuurd, niet meer op het platform worden aangeboden. Inmiddels heeft Airbnb 1.250 woningen om die reden verwijderd. Amsterdam zou ook graag willen dat Airbnb verhuur aan meer dan vier personen onmogelijk maakt. Wel zorgt Airbnb dat het niet mogelijk is te frauderen door een woning over te zetten van vakantieverhuur naar een bed & breakfast.


Gemeente verder alleen met Booking en Wimdu in gesprek

Ook vakantieplatform Booking heeft een aantal maatregelen genomen die aansluiten bij het Amsterdamse beleid over vakantieverhuur. Zo biedt Booking inzicht in de verhuur door het vermelden van de adressen in de advertenties, informeren zij verhuurders over de Amsterdamse regels en worden advertenties/huurders verwijderd zodra de gemeente aangeeft dat voor bepaalde adressen een boete is opgelegd. De overige zeven grotere bedrijven die vakantieverhuur aanbieden zijn herhaaldelijk aangeschreven om tot afspraken te komen, maar tot nu toe heeft alleen Wimdu hier op gereageerd. " ‘Daar ga ik me de komende periode verder voor inspannen. Het is goed om te zien dat de combinatie van afspraken met Airbnb en een steeds betere handhaving zorgen voor een eerste voorzichtige stabilisatie in het aanbod van vakantieverhuur en een daling van het illegale aanbod op Airbnb", zegt Ivens.


Strenge regels

De meldplicht betekent dat elke keer als een particulier zijn woning verhuurt dit moet worden gemeld aan de gemeente Amsterdam. Ook buurgemeente Amstelveen wil een meldplicht voor toeristische verhuur instellen. Aan de verhuur in Amsterdam zijn strikte voorwaarden verbonden.

  1. De woning heeft officieel de bestemming wonen
  2. Uitsluitend verhuur door hoofdbewoner
  3. Uitsluitend incidentele verhuur
  4. Maximaal 60 dagen per kalenderjaar
  5. Toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen
  6. Toestemming van VvE of verhuurder
  7. Maximaal 4 personen
  8. Geen overlast
  9. Een brandveilige woning of woonboot

Deelfietsen uit straatbeeld

De deelfietsaanbieders hebben eind vorige week een brief gekregen van de gemeente Amsterdam. In de brief staat dat zij drie weken de tijd hebben om de deelfietsen zelf weg te halen. Als er na die termijn nog deelfietsen staan gaat de gemeente ze verwijderen. Deelfietsen leggen volgens de gemeente een te grote druk op de schaarse openbare ruimte. De aanbieders van deelfietsen overtreden artikel 2.50 van de APV die het commercieel verhuren van deelfietsen in de openbare ruimte verbiedt.

Link: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/bijzondere-situaties/vakantieverhuur/
Topics:Beleid
Trefwoorden: deeleconomie, airbnb, pariculiere verhuur, deelfietsen, amsterdam, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

10/01/25
Shortlist kanshebbers wandelroute van 2025
Vijf routes in Nederland en België maken nog kans op de eretitel ‘Hicle Wandelroute van het Jaar 2025’. Tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, op zaterdag 1 maart, maakt de jury de winnaar bekend van deze verkiezing.
10/01/25
Wie wil de stalen dino van DierenPark Amersfoort?
DierenPark Amersfoort zoekt een nieuwe bestemming voor de metalen dino die sinds 2015 wordt tentoongesteld in het dierenpark.
10/01/25
ChaletsPlus schenkt kerstkaartenbudget aan Stichting Het Buitenhof
In plaats van kerstkaarten schenkt Chalets Plus het budget van de kerstkaarten aan Stichting Het Buitenhof.
10/01/25
TUI introduceert Lena, de AI Explorer die de wereld voor je ontdekt
Lena voegt zich bij het bestaande team van TUI influencers en content creaters om vakantiegangers sneller, actueler en relevanter te informeren.
10/01/25
Exclusief voor leden
Intercontinentale Nederlandse toerist kiest voor Azië
Zo rond van Vakantiebeurs publiceren diverse organisaties hun verwachtingen voor vakanties in 2025. Op nritmedia.nl gaf TUI de aftrap met haar zomervakantietrends, NBTC het haar Vakantie Sentiment Monitor en deed Sunweb onderzoek naar motieven en gedrag van Nederlandse vakantiegangers. ANWB sluit de week af met haar vakantieonderzoek.
09/01/25
Exclusief voor leden
56% vakantiegangers blij met vakantie zonder planning
Tijdens de Vakantiebeurs 2025 komt touroperator Sunweb met onderzoek naar motieven en gedrag voor en tijdens vakantie. Wat blijkt, "reizen is vaak een vlucht van de dagelijkse verantwoordelijkheden." Plus millennials voelen zich vaak schuldig over dat geluier tijdens vakantie.
08/01/25
Succesvol alumni-event Tourism Management
Op de Vakantiebeurs organiseerden de Management Tourism opleidingen van Inholland, NHL Stenden, Breda University en Saxion een druk bezocht alumni-event. Dit evenement bood een platform voor studenten, alumni en professionals om te netwerken en kennis te delen.
08/01/25
Reisbranche, verzekeraars en ministerie sluiten convenant voor crisisaanpak
De ANVR, het SGR, het Verbond van Verzekeraars en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben vandaag een nieuw convenant ondertekend. Dit convenant, het Bijzondere Bijstand bij Crisis in het Buitenland Convenant (BBC), zorgt voor een nog betere samenwerking tussen de overheid en private partijen om Nederlandse reizigers in het buitenland te beschermen, op te vangen en te repatrieren in geval van een crisis.

||| Agenda |||

27/01/25
27/01/25 t/m 27-01-25: Plant Powered Dinner Talk
Op maandag 27 januari 2025 vindt de allereerste Plant Powered Dinner Talk plaats bij resta...
29/01/25
29/01/25 t/m 02-02-25: Caravana
Van 29 januari t/m 2 februari 2025 is de WTC Expo in Leeuwarden het toneel van Caravana 20...
06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...