Geplaatst op: 02-10-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Meldplicht particuliere verhuur ingegaan, deelfietsen van de straat

Meldplicht particuliere verhuur ingegaan, deelfietsen van de straat
photoshooter2015 / Shutterstock.com
Oktober 2017 is een belangrijk maand voor Amsterdam in de strijd tegen de overlast van toerisme. Zondag is de meldplicht voor toeristische verhuur ingegaan en op 20 oktober moeten alle deelfietsen uit het straatbeeld zijn verdwenen.


Minder woningen op Airbnb

Opvallend is dat voorafgaand aan de maatregelen het aantal Amsterdamse woningen op Airbnb met ruim negen procent daalde naar 13.689. Dat stelt tenminste de gemeente Amsterdam op basis van eigen onderzoek in de periode januari– juni. Airbnb claimt dat het aantal Amsterdamse woningen zelfs is gegroeid. Aan Airbnb wordt door Amsterdammers overigens flink verdiend, een gemiddelde woning kost in Amsterdam 171 euro per nacht. De stad is daarmee Europees koploper. Het aantal aangeboden kamers groeide met zeven procent naar 3.725. Kamers mogen overigens wel meer dan 60 dagen worden verhuurd.


Slag toegebracht

Volgens wethouder Laurens Ivens van Wonen werpen de maatregelen van de stad tegen illegale verhuur nu echt vruchten af. "We brengen nu echt een slag toe aan huisjesmelkers, door digitaal rechercheren, maximale boetes, het inzetten van mystery guests en de overeenkomst met Airbnb over het maximum van 60 dagen verhuur per jaar”, zei hij tegen de NOS. Amsterdammers kunnen zeven dagen per week overlast en woonfraude melden.


Overeenkomst met Airbnb

Amsterdam heeft een overeenkomst met Airbnb waarin is afgesproken dat woningen die de maximale termijn zijn verhuurd, niet meer op het platform worden aangeboden. Inmiddels heeft Airbnb 1.250 woningen om die reden verwijderd. Amsterdam zou ook graag willen dat Airbnb verhuur aan meer dan vier personen onmogelijk maakt. Wel zorgt Airbnb dat het niet mogelijk is te frauderen door een woning over te zetten van vakantieverhuur naar een bed & breakfast.


Gemeente verder alleen met Booking en Wimdu in gesprek

Ook vakantieplatform Booking heeft een aantal maatregelen genomen die aansluiten bij het Amsterdamse beleid over vakantieverhuur. Zo biedt Booking inzicht in de verhuur door het vermelden van de adressen in de advertenties, informeren zij verhuurders over de Amsterdamse regels en worden advertenties/huurders verwijderd zodra de gemeente aangeeft dat voor bepaalde adressen een boete is opgelegd. De overige zeven grotere bedrijven die vakantieverhuur aanbieden zijn herhaaldelijk aangeschreven om tot afspraken te komen, maar tot nu toe heeft alleen Wimdu hier op gereageerd. " ‘Daar ga ik me de komende periode verder voor inspannen. Het is goed om te zien dat de combinatie van afspraken met Airbnb en een steeds betere handhaving zorgen voor een eerste voorzichtige stabilisatie in het aanbod van vakantieverhuur en een daling van het illegale aanbod op Airbnb", zegt Ivens.


Strenge regels

De meldplicht betekent dat elke keer als een particulier zijn woning verhuurt dit moet worden gemeld aan de gemeente Amsterdam. Ook buurgemeente Amstelveen wil een meldplicht voor toeristische verhuur instellen. Aan de verhuur in Amsterdam zijn strikte voorwaarden verbonden.

  1. De woning heeft officieel de bestemming wonen
  2. Uitsluitend verhuur door hoofdbewoner
  3. Uitsluitend incidentele verhuur
  4. Maximaal 60 dagen per kalenderjaar
  5. Toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen
  6. Toestemming van VvE of verhuurder
  7. Maximaal 4 personen
  8. Geen overlast
  9. Een brandveilige woning of woonboot

Deelfietsen uit straatbeeld

De deelfietsaanbieders hebben eind vorige week een brief gekregen van de gemeente Amsterdam. In de brief staat dat zij drie weken de tijd hebben om de deelfietsen zelf weg te halen. Als er na die termijn nog deelfietsen staan gaat de gemeente ze verwijderen. Deelfietsen leggen volgens de gemeente een te grote druk op de schaarse openbare ruimte. De aanbieders van deelfietsen overtreden artikel 2.50 van de APV die het commercieel verhuren van deelfietsen in de openbare ruimte verbiedt.

Link: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/bijzondere-situaties/vakantieverhuur/
Topics:Beleid
Trefwoorden: deeleconomie, airbnb, pariculiere verhuur, deelfietsen, amsterdam, beleid

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 miljoen gasten in 2035
In 2035 zal Nederland naar verwachting 61 miljoen verblijfsgasten ontvangen, 24% meer dan in 2023. Ons land kan dan rekenen op 12 miljoen extra gasten.
31/01/25
Exclusief voor leden
Groei Nederlands verblijfsbezoek zwakt af
Het Nederlands verblijfstoerisme, zowel binnenlands als buitenlands, groeit in 2025 naar verwachting met 2,5% naar 52 miljoen verblijfsgasten. Dit is een daling ten opzichte van de gemiddelde groei van 5% per jaar in de periode 2012-2019.
28/01/25
Villa for You boekt recordomzet
Vakantiehuisaanbieder Villa for You heeft in 2024 een recordomzet van 50 miljoen euro behaald, een groei van 40% ten opzichte van 2023. Deze groei is mede te danken aan de stijgende vraag naar flexibele vakanties en unieke verblijven zoals luxe chalets en authentieke landhuizen.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
27/01/25
Populariteit lenen voor vakantiehuisje brokkelt af
Recreatiewoningen blijven populair als leendoel, maar het aantal leningen en leenbedragen neemt af. Wat betekent dit voor consumenten?
24/01/25
Camperbeurs Brabant blijft na eerste succes
De eerste editie van de Camperbeurs in Autotron Rosmalen trok afgelopen weekend meer dan 11.000 bezoekers en was volledig uitverkocht. Het evenement vond plaats op zaterdag 18 en zondag 19 januari en overtrof alle verwachtingen.
24/01/25
Marketing Groningen maakt camperroute
Waarschijnlijk is Marketing Groningen de eerst dmo die een camperroute maakt. De 6-daagse route leidt je van de stad Groningen helemaal langs de parels van de provincie.

||| Agenda |||

06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
24/03/25
24/03/25 t/m 24-03-25: 2Daagse Glamping Inspiratiereis
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert van maandag 24 maart 2025 tot en met d...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...