Btw-verhoging zet werkgelegenheid in gastvrijheidssector en sociale samenhang onder druk
"De gastvrijheidssector wijst de verhoging van het lage btw-tarief af,” aldus Van Wijk. "Meer btw zorgt voor hogere consumentenprijzen. Bij gelijke bestedingen leidt dit tot minder omzet voor het bedrijf. Dat tast het groei-vermogen van de sector aan. Met negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale cohesie.”
BTW-verhoging heeft veel negatieve gevolgen voor sector en maatschappij
Een van de maatregelen in het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en CU is het verhogen van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Het verhogen van het lage btw-tarief leidt tot een prijsstijging van de dienst of het product en voor minder activiteiten buiten de deur. De gastvrijheidssector vormt dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de samenleving en levert zo een belangrijke bijdrage aan collectieve veiligheid, welzijn, sociale verbinding, culturele waarden en samenhang. Ook zorgen recreatie en toerisme ervoor dat het voorzieningenniveau in minder bevolkte (buiten)gebieden op niveau blijft. Bovendien zal in de grensregio’s omzet door btw-verschillen weglekken naar België en Duitsland. In een eerder onderzoek van onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER (2015) is aangetoond dat verhoging van het lage btw-tarief leidt tot vraaguitval en minder werkgelegenheid.
Vliegbelasting onwenselijk
Gastvrij Nederland is ook kritisch op de milieumaatregelen die het kabinet voorstelt voor de luchtvaartsector. Het kabinet zou samen met de luchtvaartsectoren moeten kijken welke maatregelen de concurrentiepositie en het investeringsklimaat van Nederland verbeteren en tegelijkertijd de maatschappelijke doelstellingen realiseren. Een mogelijke nationale vliegbelasting is onwenselijk.
Geen aandacht voor gastvijheidssector in regeerakkoord
Gastvrij Nederland mist in het regeerakkoord aandacht voor de positie van de gastvrijheidssector als één van de belangrijkste groeisectoren van de Nederlandse economie. "Een gemiste kans,” vindt Van Wijk. "De komende jaren zal het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt naar verwachting groeien met 7 tot 8 miljoen extra bezoekers. Dat heeft gevolgen voor de mobiliteit en gebruik van de infrastructuur. Tot op heden wordt daar in de planontwikkeling geen rekening mee gehouden.”
Positief over verlaging winstbelasting en aanpassing arbeidsrecht
Positief element in het regeerakkoord, ook voor bedrijven uit de gastvrijheidssector, is dat de winstbelasting omlaag gaat. Daarnaast is Gastvrij Nederland te spreken over de aanpassing van het ontslagrecht met een combinatie van redenen. Ook is positief dat werkgevers werknemers pas na drie jaar vast in dienst hoeven te nemen en dat voor kleine bedrijven de loondoorbetaling bij ziekte op één jaar wordt gesteld. De transitievergoeding gaat vanaf dag 1 tellen. Maar gelet op het arbeidsintensieve karakter van de sector met seizoenen, pieken en dalen, is Gastvrij Nederland er nog niet van overtuigd dat deze maatregelen voldoende werkbaar en kostenefficiënt blijken om de extra last van een verhoging van het lage btw-tarief te compenseren.
Gastvrijheid en economisch belang
De gastvrijheidssector bestaat uit alle organisaties en ondernemingen die zich bezig houden met toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd, attracties, waterrecreatie en omvat tevens de cultuursector, waaronder musea, podia, festivals en andere culturele voorzieningen. Het is een sector die sterk bijdraagt aan de Nederlandse economie met een jaarlijkse omzet van 75,7 miljard euro aan bestedingen. Daarnaast zorgde de sector in 2016 met ruim 641.000 banen voor 6,4 procent van het totaal aantal banen in Nederland.
Meer lezen over het regeerakkoord en de gevolgen voor de gastvrijheidssector? Lees dan hier de samenvatting.