Geplaatst op: 13-10-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Btw-verhoging zet werkgelegenheid in gastvrijheidssector en sociale samenhang onder druk

Btw-verhoging zet werkgelegenheid in gastvrijheidssector en sociale samenhang onder druk
Kees van Wijk (r) bij de overhandiging van de Trendvisie eerder dit jaar
Tijdens het geslaagde netwerkevenement Gastvrij! in het Kröller-Müller Museum was Kees van Wijk, voorzitter Gastvrij Nederland positief over de ontwikkeling van de sector maar duidelijk kritisch op onderdelen uit het Regeerakkoord. Kritisch op de BTW-verhoging en een mogelijke vliegbelasting, positief over het verlagen van de winstbelasting en aanpassing van het arbeidsrecht. Wat nog het meeste pijn doet, is het ontbreken van aandacht voor de gastvrijheidssector in het regeerakkoord.


"De gastvrijheidssector wijst de verhoging van het lage btw-tarief af,” aldus Van Wijk. "Meer btw zorgt voor hogere consumentenprijzen. Bij gelijke bestedingen leidt dit tot minder omzet voor het bedrijf. Dat tast het groei-vermogen van de sector aan. Met negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale cohesie.”


BTW-verhoging heeft veel negatieve gevolgen voor sector en maatschappij

Een van de maatregelen in het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en CU is het verhogen van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Het verhogen van het lage btw-tarief leidt tot een prijsstijging van de dienst of het product en voor minder activiteiten buiten de deur. De gastvrijheidssector vormt dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de samenleving en levert zo een belangrijke bijdrage aan collectieve veiligheid, welzijn, sociale verbinding, culturele waarden en samenhang. Ook zorgen recreatie en toerisme ervoor dat het voorzieningenniveau in minder bevolkte (buiten)gebieden op niveau blijft. Bovendien zal in de grensregio’s omzet door btw-verschillen weglekken naar België en Duitsland. In een eerder onderzoek van onafhankelijk onderzoeksinstituut NYFER (2015) is aangetoond dat verhoging van het lage btw-tarief leidt tot vraaguitval en minder werkgelegenheid.


Vliegbelasting onwenselijk

Gastvrij Nederland is ook kritisch op de milieumaatregelen die het kabinet voorstelt voor de luchtvaartsector. Het kabinet zou samen met de luchtvaartsectoren moeten kijken welke maatregelen de concurrentiepositie en het investeringsklimaat van Nederland verbeteren en tegelijkertijd de maatschappelijke doelstellingen realiseren. Een mogelijke nationale vliegbelasting is onwenselijk.


Geen aandacht voor gastvijheidssector in regeerakkoord

Gastvrij Nederland mist in het regeerakkoord aandacht voor de positie van de gastvrijheidssector als één van de belangrijkste groeisectoren van de Nederlandse economie. "Een gemiste kans,” vindt Van Wijk. "De komende jaren zal het aantal buitenlandse toeristen dat Nederland bezoekt naar verwachting groeien met 7 tot 8 miljoen extra bezoekers. Dat heeft gevolgen voor de mobiliteit en gebruik van de infrastructuur. Tot op heden wordt daar in de planontwikkeling geen rekening mee gehouden.”


Positief over verlaging winstbelasting en aanpassing arbeidsrecht

Positief element in het regeerakkoord, ook voor bedrijven uit de gastvrijheidssector, is dat de winstbelasting omlaag gaat. Daarnaast is Gastvrij Nederland te spreken over de aanpassing van het ontslagrecht met een combinatie van redenen. Ook is positief dat werkgevers werknemers pas na drie jaar vast in dienst hoeven te nemen en dat voor kleine bedrijven de loondoorbetaling bij ziekte op één jaar wordt gesteld. De transitievergoeding gaat vanaf dag 1 tellen. Maar gelet op het arbeidsintensieve karakter van de sector met seizoenen, pieken en dalen, is Gastvrij Nederland er nog niet van overtuigd dat deze maatregelen voldoende werkbaar en kostenefficiënt blijken om de extra last van een verhoging van het lage btw-tarief te compenseren.


Gastvrijheid en economisch belang

De gastvrijheidssector bestaat uit alle organisaties en ondernemingen die zich bezig houden met toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd, attracties, waterrecreatie en omvat tevens de cultuursector, waaronder musea, podia, festivals en andere culturele voorzieningen. Het is een sector die sterk bijdraagt aan de Nederlandse economie met een jaarlijkse omzet van 75,7 miljard euro aan bestedingen. Daarnaast zorgde de sector in 2016 met ruim 641.000 banen voor 6,4 procent van het totaal aantal banen in Nederland.


Meer lezen over het regeerakkoord en de gevolgen voor de gastvrijheidssector? Lees dan hier de samenvatting.

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, regeerakkoord

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.