Geplaatst op: 10-11-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Deventer, Leiden, Tilburg en Zaanstad genomineerd voor Beste erfgoedgemeente 2018

Deventer, Leiden, Tilburg en Zaanstad genomineerd voor Beste erfgoedgemeente 2018
Hembrugterrein, Fotograaf Mike Bink
De gemeente Zaanstad is samen met Deventer, Leiden en Tilburg door de jury geselecteerd als kanshebber voor de BNG Bank Erfgoedprijs. Op 29 maart 2018 wordt voor de achtste maal de BNG Bank Erfgoedprijs uitgereikt aan de ‘beste erfgoedgemeente’ van Nederland. De prijs bestaat uit een bedrag van € 25.000 en stimuleert gemeenten materieel en immaterieel erfgoed breed op te nemen in beleid en praktijk.


De Zaanse wethouder Addy Verschuren reageert enthousiast: "Wij zijn bijzonder trots om als een van de vier genomineerde gemeenten door te gaan voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018. Hiermee zitten we aan de top van de beste erfgoedgemeenten van Nederland. Wij blijven natuurlijk het Zaanse erfgoed op een positieve en innovatieve manier inzetten voor de ontwikkeling van Zaanstad.â€


De BNG Bank Erfgoedprijs

De BNG Bank Erfgoedprijs is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ´92 en stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. Deze wordt beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds.


2018 is ook het Europese Jaar voor het Cultureel Erfgoed, waarin alle Europese landen hun erfgoedactiviteiten in de schijnwerpers zetten en waarbij internationale verbanden worden gelegd.


Aanwijzing winnaar

Voor de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 is voor het eerst met een longlist gewerkt, aangedragen door vele erfgoedorganisaties en -specialisten. Eerdere edities hadden een open aanmeldingsprocedure waarbij gemeenten zichzelf konden inschrijven. De winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 wordt gekozen uit vier genomineerde gemeenten die volgens de jury allen hun erfgoed op positieve en innovatieve wijze weten in te zetten voor de ontwikkeling van de gemeente.


In de laatste maanden van 2017 zullen de juryleden onaangekondigd een bezoek brengen aan iedere genomineerde gemeente. Tijdens dit bezoek zal de jury onder meer onderzoeken in hoeverre het erfgoed leeft in de stad en onder de bewoners.


Eind januari 2018 worden gemeenten uitgenodigd hun erfgoedbeleid en -praktijk toe te lichten aan de jury door middel van een korte pitch. De jury gebruikt in haar beoordeling als leidraad een aantal criteria, zoals de visie van de gemeente, de link met andere beleidsterreinen, de rol van inwoners, participatie van jeugd (onderwijs, erfgoededucatie) en ouderen, communiceert over het erfgoed(beleid), erfgoed als innovatieve factor en het gemeentelijke erfgoedbudget.


Winnaar 2017 won met bottum-up initiatief

De uitreiking van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018 vindt plaats op 29 maart 2018 in Zutphen dat in 2017 de prijs won. De jury was toen erg te speken van uitzonderlijk goede combinatie van bottom-up initiatief vanuit de gemeenschap en regie van bovenaf door de gemeente. Zutphen kenmerkt zich door bijzondere betrokkenheid, zelforganisatie en professionaliteit van bewoners. Daarnaast weet Zutphen het imago van zeventiende-eeuwse historische stad te ontstijgen. Tenslotte speelt erfgoed een belangrijke rol in het creëren van een aantrekkelijk ondernemers- en vestigingsklimaat. Er is een aantal grootschalige projecten gaande zoals het stationsgebied en de IJsselkade, waar erfgoed structureel in mee wordt genomen.

Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, erfgoed

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.