Geplaatst op: 27-11-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

KHN vraagt minister om wetgeving tegen laagste prijsgarantie platforms

KHN vraagt minister om wetgeving tegen laagste prijsgarantie platforms
KHN voorzitter Robèr Willemsen
KHN wil dat ook de Nederlandse regering de beste prijsgaranties van boekingssites, zoals Booking.com en Expedia, gaat verbieden. Hotels die werken met boekingsplatforms mogen op hun eigen site de kamers niet goedkoper aanbieden dan op de platforms. Dat is KHN een doorn in het oog en in diverse Europese landen is dat ook verboden. Vorige week kondigde de Belgische regering wetgeving daaromtrent aan. In Europa wordt 41 procent van alle hotelkamers via een platform geboekt.


KHN-voorzitter Robèr Willemsen gaf vrijdagmorgenbij BNR Nieuwsradio aan dat door de machtspositie van boekingssites en de steeds hogere commissies die zij doorberekenen, de consument een hogere prijs voor een hotelkamer betaalt dan nodig is. KHN roept het nieuwe kabinet daarom op om – net als in België – de ‘beste prijsgaranties’ te verbieden.


Kunstmatig hoge prijs hotelkamers

Ook in Nederland is het zo dat bijna alle boekingssites in hun voorwaarden hebben staan dat hotels hun kamers op de eigen website niet voor een lagere prijs mogen aanbieden dan via de sites van die boekingsplatforms (pariteitsclausule). Platforms brengen hoteliers een commissie in rekening die varieert van 12 tot 25%. Daardoor worden volgens KHN niet alleen dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden, maar mag een hotellier zijn laatste kamer ook niet goedkoper aanbieden op zijn eigen site.


Gast is de dupe

Volgens KHN zijn de grote boekingssites inmiddels wereldwijde spelers en erg machtig geworden. Zij kopen bij zoekmachines zoveel reclame in dat ze altijd bovenaan de resultaten van een zoekopdracht staan. Om vindbaar te zijn, kan een hotel er eigenlijk niet om heen om gebruik te maken van boekingssites. Dat is volgens KHN een ongezonde situatie waar de gast de dupe van is.


Verbod in veel Europese landen

In steeds meer landen worden de ‘beste prijsgaranties’ tussen boekingsplatforms en aanbieders van verblijfsaccommodatie (hotels) verboden. In Frankrijk, Italië en Oostenrijk is dit al bij wet verboden, in Duitsland heeft de mededingingsautoriteit dit verbod opgelegd. Gisteren werd bekend dat de Belgische regering dit verbod nu ook gaat regelen en in Zwitserland zijn hiervoor recent ook de eerste stappen gezet. KHN roept de minister van EZ op het voorbeeld van zijn Belgische collega Peeters te volgen. Als het in de landen om ons heen kan, waarom dan niet hier?


Oproep aan kersverse minister

Robèr Willemsen: "We hebben onze zorgen over de toenemende marktmacht van boekingssites gedeeld met het ministerie van EZ en we brengen dit de komende tijd onder de aandacht bij de Tweede Kamer. Ons doel is om een verbod te krijgen op de beste prijsgarantie met betrekking tot verblijfsaccommodaties. Maar we zien een vergelijkbare machtsontwikkeling ook bij bezorgsites (zoals bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl en Foodora) ontstaan. En wij vinden dat daar ook kritisch naar moet worden gekeken.”


Wat vraagt KHN aan de minister?

  1. Een wettelijk verbod op pariteitsclausules.
  2. Regelgeving met betrekking tot algemene voorwaarden in een business-to-business relatie die zorgt voor een gelijkwaardige balans in de contractuele verhoudingen.
  3. Structurele monitoring en toezicht van ACM en Autoriteit Persoonsgegevens op de ontwikkelingen van online platforms die fungeren als intermediairs tussen gasten en professionele aanbieders van producten en diensten. In het regeerakkoord is een passage opgenomen dat de ACM wordt verzocht expertise op dat vlak te ontwikkelingen maar dat gaat niet ver genoeg.
  4. Regelgeving die borgt dat ondernemers (gratis) beschikking krijgen over de gast- en betaaldata van de gasten die via een online platform/intermediair bij hen horecaproducten/diensten afnemen.
Position Paper

KHN heeft een position paper ontwikkeld over zoek-, boek en bezorgsites. Met daarin wat er aan de hand is én wat zij vinden dat er moet gebeuren.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, beleid, prijzen, wetgeving, platforms

CELTH
 




   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.