Geplaatst op: 27-11-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

KHN vraagt minister om wetgeving tegen laagste prijsgarantie platforms

KHN vraagt minister om wetgeving tegen laagste prijsgarantie platforms
KHN voorzitter Robèr Willemsen
KHN wil dat ook de Nederlandse regering de beste prijsgaranties van boekingssites, zoals Booking.com en Expedia, gaat verbieden. Hotels die werken met boekingsplatforms mogen op hun eigen site de kamers niet goedkoper aanbieden dan op de platforms. Dat is KHN een doorn in het oog en in diverse Europese landen is dat ook verboden. Vorige week kondigde de Belgische regering wetgeving daaromtrent aan. In Europa wordt 41 procent van alle hotelkamers via een platform geboekt.


KHN-voorzitter Robèr Willemsen gaf vrijdagmorgenbij BNR Nieuwsradio aan dat door de machtspositie van boekingssites en de steeds hogere commissies die zij doorberekenen, de consument een hogere prijs voor een hotelkamer betaalt dan nodig is. KHN roept het nieuwe kabinet daarom op om – net als in België – de ‘beste prijsgaranties’ te verbieden.


Kunstmatig hoge prijs hotelkamers

Ook in Nederland is het zo dat bijna alle boekingssites in hun voorwaarden hebben staan dat hotels hun kamers op de eigen website niet voor een lagere prijs mogen aanbieden dan via de sites van die boekingsplatforms (pariteitsclausule). Platforms brengen hoteliers een commissie in rekening die varieert van 12 tot 25%. Daardoor worden volgens KHN niet alleen dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden, maar mag een hotellier zijn laatste kamer ook niet goedkoper aanbieden op zijn eigen site.


Gast is de dupe

Volgens KHN zijn de grote boekingssites inmiddels wereldwijde spelers en erg machtig geworden. Zij kopen bij zoekmachines zoveel reclame in dat ze altijd bovenaan de resultaten van een zoekopdracht staan. Om vindbaar te zijn, kan een hotel er eigenlijk niet om heen om gebruik te maken van boekingssites. Dat is volgens KHN een ongezonde situatie waar de gast de dupe van is.


Verbod in veel Europese landen

In steeds meer landen worden de ‘beste prijsgaranties’ tussen boekingsplatforms en aanbieders van verblijfsaccommodatie (hotels) verboden. In Frankrijk, Italië en Oostenrijk is dit al bij wet verboden, in Duitsland heeft de mededingingsautoriteit dit verbod opgelegd. Gisteren werd bekend dat de Belgische regering dit verbod nu ook gaat regelen en in Zwitserland zijn hiervoor recent ook de eerste stappen gezet. KHN roept de minister van EZ op het voorbeeld van zijn Belgische collega Peeters te volgen. Als het in de landen om ons heen kan, waarom dan niet hier?


Oproep aan kersverse minister

Robèr Willemsen: "We hebben onze zorgen over de toenemende marktmacht van boekingssites gedeeld met het ministerie van EZ en we brengen dit de komende tijd onder de aandacht bij de Tweede Kamer. Ons doel is om een verbod te krijgen op de beste prijsgarantie met betrekking tot verblijfsaccommodaties. Maar we zien een vergelijkbare machtsontwikkeling ook bij bezorgsites (zoals bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl en Foodora) ontstaan. En wij vinden dat daar ook kritisch naar moet worden gekeken.”


Wat vraagt KHN aan de minister?

  1. Een wettelijk verbod op pariteitsclausules.
  2. Regelgeving met betrekking tot algemene voorwaarden in een business-to-business relatie die zorgt voor een gelijkwaardige balans in de contractuele verhoudingen.
  3. Structurele monitoring en toezicht van ACM en Autoriteit Persoonsgegevens op de ontwikkelingen van online platforms die fungeren als intermediairs tussen gasten en professionele aanbieders van producten en diensten. In het regeerakkoord is een passage opgenomen dat de ACM wordt verzocht expertise op dat vlak te ontwikkelingen maar dat gaat niet ver genoeg.
  4. Regelgeving die borgt dat ondernemers (gratis) beschikking krijgen over de gast- en betaaldata van de gasten die via een online platform/intermediair bij hen horecaproducten/diensten afnemen.
Position Paper

KHN heeft een position paper ontwikkeld over zoek-, boek en bezorgsites. Met daarin wat er aan de hand is én wat zij vinden dat er moet gebeuren.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, beleid, prijzen, wetgeving, platforms

CELTH





||| Nieuws |||

23/02/25
Exclusief voor leden
Vakantiegangers geven miljarden uit via vakantieplatformen
In de afgelopen drie jaar hebben vakantiegangers maar liefst 32,3 miljard euro uitgegeven aan boekingen via vakantieplatformen. Vakantiegangers geven het meeste uit op platforms die zich richten op reispakketten, zoals D-reizen en Dé VakantieDiscounter.
20/02/25
Exclusief voor leden
TUI, Corendon en Sunweb populairste Nederlandse touroperators
De afgelopen drie jaar boekte 34% van de Nederlanders een reis bij een touroperator. TUI Nederland is favoriet, gevolgd door Corendon en Sunweb.
16/02/25
Exclusief voor leden
Europese luchthavens verwelkomen meer passagiers dan voor de pandemie
In 2024 hebben Europese luchthavens voor het eerst sinds de pandemie meer passagiers verwelkomd dan in 2019. Voor 2025 verwacht ACI EUROPE een verdere groei van 4% in passagiersverkeer, ondanks economische onzekerheden en geopolitieke spanningen.
16/02/25
Exclusief voor leden
DERTOUR Group neemt Hotelplan Group over, HomeToGo verwerft Interhome
Op 12 februari 2025 kondigde DERTOUR Group de overname aan van Hotelplan Group van Migros, met uitzondering van Interhome. Dat onderdeel wordt overgenomen door HomeToGo Group.
16/02/25
Veelbelovende start voor TUI Group in het nieuwe boekjaar 2025
TUI Group heeft een sterke start gemaakt in het eerste kwartaal van het boekjaar 2025. Het onderliggende EBIT groeide voor het tiende kwartaal op rij. TUI CEO Sebastian Ebel benadrukte dat de resultaten laten zien dat TUI op koers ligt voor verdere groei in het volledige jaar.
10/02/25
Amsterdam heeft weer terminal voor Eurostar
Vanaf vandaag hoeven internationale treinreizigers van de Eurostart op de verbinding van Amsterdam n...
06/02/25
Nationale campermarkt
Op zaterdag 5 april vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen.
31/01/25
Exclusief voor leden
Reisboekingen in de plus maar grote verschillen tussen bestemmingen
In 2024 is het aantal reisboekingen met 3% gestegen ten opzichte van 2023. . Europa is stabiel als reisbestemming maar op Azië na verliest intercontinentaal reizen. Ook zien we grote beweging tussen de verschillende vakantielanden met forse winnaars maar ook verliezers.