Geplaatst op: 27-11-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

KHN vraagt minister om wetgeving tegen laagste prijsgarantie platforms

KHN vraagt minister om wetgeving tegen laagste prijsgarantie platforms
KHN voorzitter Robèr Willemsen
KHN wil dat ook de Nederlandse regering de beste prijsgaranties van boekingssites, zoals Booking.com en Expedia, gaat verbieden. Hotels die werken met boekingsplatforms mogen op hun eigen site de kamers niet goedkoper aanbieden dan op de platforms. Dat is KHN een doorn in het oog en in diverse Europese landen is dat ook verboden. Vorige week kondigde de Belgische regering wetgeving daaromtrent aan. In Europa wordt 41 procent van alle hotelkamers via een platform geboekt.


KHN-voorzitter Robèr Willemsen gaf vrijdagmorgenbij BNR Nieuwsradio aan dat door de machtspositie van boekingssites en de steeds hogere commissies die zij doorberekenen, de consument een hogere prijs voor een hotelkamer betaalt dan nodig is. KHN roept het nieuwe kabinet daarom op om – net als in België – de ‘beste prijsgaranties’ te verbieden.


Kunstmatig hoge prijs hotelkamers

Ook in Nederland is het zo dat bijna alle boekingssites in hun voorwaarden hebben staan dat hotels hun kamers op de eigen website niet voor een lagere prijs mogen aanbieden dan via de sites van die boekingsplatforms (pariteitsclausule). Platforms brengen hoteliers een commissie in rekening die varieert van 12 tot 25%. Daardoor worden volgens KHN niet alleen dat de prijzen kunstmatig hoog gehouden, maar mag een hotellier zijn laatste kamer ook niet goedkoper aanbieden op zijn eigen site.


Gast is de dupe

Volgens KHN zijn de grote boekingssites inmiddels wereldwijde spelers en erg machtig geworden. Zij kopen bij zoekmachines zoveel reclame in dat ze altijd bovenaan de resultaten van een zoekopdracht staan. Om vindbaar te zijn, kan een hotel er eigenlijk niet om heen om gebruik te maken van boekingssites. Dat is volgens KHN een ongezonde situatie waar de gast de dupe van is.


Verbod in veel Europese landen

In steeds meer landen worden de ‘beste prijsgaranties’ tussen boekingsplatforms en aanbieders van verblijfsaccommodatie (hotels) verboden. In Frankrijk, Italië en Oostenrijk is dit al bij wet verboden, in Duitsland heeft de mededingingsautoriteit dit verbod opgelegd. Gisteren werd bekend dat de Belgische regering dit verbod nu ook gaat regelen en in Zwitserland zijn hiervoor recent ook de eerste stappen gezet. KHN roept de minister van EZ op het voorbeeld van zijn Belgische collega Peeters te volgen. Als het in de landen om ons heen kan, waarom dan niet hier?


Oproep aan kersverse minister

Robèr Willemsen: "We hebben onze zorgen over de toenemende marktmacht van boekingssites gedeeld met het ministerie van EZ en we brengen dit de komende tijd onder de aandacht bij de Tweede Kamer. Ons doel is om een verbod te krijgen op de beste prijsgarantie met betrekking tot verblijfsaccommodaties. Maar we zien een vergelijkbare machtsontwikkeling ook bij bezorgsites (zoals bijvoorbeeld Thuisbezorgd.nl en Foodora) ontstaan. En wij vinden dat daar ook kritisch naar moet worden gekeken.”


Wat vraagt KHN aan de minister?

  1. Een wettelijk verbod op pariteitsclausules.
  2. Regelgeving met betrekking tot algemene voorwaarden in een business-to-business relatie die zorgt voor een gelijkwaardige balans in de contractuele verhoudingen.
  3. Structurele monitoring en toezicht van ACM en Autoriteit Persoonsgegevens op de ontwikkelingen van online platforms die fungeren als intermediairs tussen gasten en professionele aanbieders van producten en diensten. In het regeerakkoord is een passage opgenomen dat de ACM wordt verzocht expertise op dat vlak te ontwikkelingen maar dat gaat niet ver genoeg.
  4. Regelgeving die borgt dat ondernemers (gratis) beschikking krijgen over de gast- en betaaldata van de gasten die via een online platform/intermediair bij hen horecaproducten/diensten afnemen.
Position Paper

KHN heeft een position paper ontwikkeld over zoek-, boek en bezorgsites. Met daarin wat er aan de hand is én wat zij vinden dat er moet gebeuren.

Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, beleid, prijzen, wetgeving, platforms

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.