Geplaatst op: 07-12-2017
Auteur: Marc Gerlings

Bierfiets mag niet meer in centrum Amsterdam

Bierfiets mag niet meer in centrum Amsterdam

Bierfietsen blijven de komende tijd niet toegestaan in het centrum van Amsterdam. Het besluit van de burgemeester van Amsterdam om met ingang van 1 november 2017 bierfietsen en andere zogenoemde groepsfietsen te verbieden in het centrum, blijft voorlopig van kracht. Dat blijkt uit een uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van gister (6 december 2017).

Verschillende exploitanten van bierfietsen hadden de voorzieningenrechter gevraagd om het besluit van de burgemeester te schorsen. Zij zeggen dat zij in financiële problemen komen door het verbod.

Overlast weegt zwaarder
De voorzieningenrechter beperkt zich in de uitspraak tot een afweging van de belangen van de exploitanten en de burgemeester bij een schorsing van het verbod. Uit klachten en meldingen van Amsterdammers, maar ook uit waarnemingen van de politie, blijkt dat de bierfietsen overlast en verkeershinder veroorzaken. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter weegt het belang van de burgemeester bij het voorkomen van die overlast en hinder zwaarder dan het financiële belang van de exploitanten. De exploitanten hebben naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet onderbouwd dat zij in financiële problemen komen door het verbod.

Het verbod geldt alleen in het centrum. In de wijken daaromheen kan nog wel met bierfietsen worden gereden.

Bodemprocedure
Met deze uitspraak van de voorzieningenrechter is nog niet het laatste woord gezegd over bierfietsen in het centrum van Amsterdam. De uitspraak is een voorlopig oordeel. De Afdeling bestuursrechtspraak buigt zich later nog uitgebreid over de bezwaren tegen het verbod op bierfietsen. In de zogenoemde bodemprocedure komt de Afdeling bestuursrechtspraak met een inhoudelijke beoordeling. Deze spoedprocedure leent zich hier niet voor. Tot er uitspraak in die bodemprocedure is gedaan, zijn bierfietsen in het centrum van Amsterdam in ieder geval niet toegestaan.

Trefwoorden: Amsterdam, fiets, groepsfietsen, regelgeving

CELTH





||| Nieuws |||

09/02/25
5 veelvoorkomende problemen met huisjes op vakantieparken
Vakantieparken zijn voor veel mensen een ideale manier om te ontspannen en te genieten van een welverdiende pauze. Echter, niet alles verloopt altijd vlekkeloos. Veel vakantiegangers en eigenaren van vakantiehuisjes krijgen te maken met terugkerende problemen die de ervaring kunnen beïnvloeden. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende issues, zodat eigenaren van de parken en woningen deze problemen kunnen voorkomen om hun klanten geweldige vakantie-ervaringen te geven.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 miljoen gasten in 2035
In 2035 zal Nederland naar verwachting 61 miljoen verblijfsgasten ontvangen, 24% meer dan in 2023. Ons land kan dan rekenen op 12 miljoen extra gasten.
31/01/25
Exclusief voor leden
Groei Nederlands verblijfsbezoek zwakt af
Het Nederlands verblijfstoerisme, zowel binnenlands als buitenlands, groeit in 2025 naar verwachting met 2,5% naar 52 miljoen verblijfsgasten. Dit is een daling ten opzichte van de gemiddelde groei van 5% per jaar in de periode 2012-2019.
28/01/25
Villa for You boekt recordomzet
Vakantiehuisaanbieder Villa for You heeft in 2024 een recordomzet van 50 miljoen euro behaald, een groei van 40% ten opzichte van 2023. Deze groei is mede te danken aan de stijgende vraag naar flexibele vakanties en unieke verblijven zoals luxe chalets en authentieke landhuizen.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
27/01/25
Populariteit lenen voor vakantiehuisje brokkelt af
Recreatiewoningen blijven populair als leendoel, maar het aantal leningen en leenbedragen neemt af. Wat betekent dit voor consumenten?
24/01/25
Camperbeurs Brabant blijft na eerste succes
De eerste editie van de Camperbeurs in Autotron Rosmalen trok afgelopen weekend meer dan 11.000 bezoekers en was volledig uitverkocht. Het evenement vond plaats op zaterdag 18 en zondag 19 januari en overtrof alle verwachtingen.

||| Agenda |||

12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
24/03/25
24/03/25 t/m 24-03-25: 2Daagse Glamping Inspiratiereis
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert van maandag 24 maart 2025 tot en met d...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...