Geplaatst op: 11-12-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Van Gogh Brabant en CELTH starten Van Gogh Development Centre

Van Gogh Brabant en CELTH starten Van Gogh Development Centre
Menno Stokman (l) en Frank van den Eijnden (r)

Van Gogh Brabant en het Centre of Expertise Leisure Tourism & Hospitality (CELTH) gaan samen investeren in het op te richten Van Gogh Development Centre. Beide organisaties hebben daartoe op 11 december een samenwerkingsovereenkomst gesloten.


In het Van Gogh Development Centre gaan beide partijen vernieuwende cultuurtoeristische toepassingen rond Van Gogh in Brabant ontwikkelen én implementeren. Met de ondertekening van de overeenkomst worden afspraken gemaakt over de ontwikkeling van een projectplan dat in voorjaar 2018 moet leiden tot een meerjarige samenwerking.


In het Van Gogh Development Centre fungeert CELTH, met de drie Universities of Applied Sciences NHTV, HZ en Stenden als sparringpartner, kennisleverancier en ontwikkelaar voor Van Gogh Brabant. Van Gogh Brabant krijgt daarmee de beschikking over alle expertise, kennis en netwerken van de binnen CELTH samenwerkende hogescholen over onderwerpen als storytelling, conceptontwikkeling en beheer- en exploitatievraagstukken van de Van Gogh Monumenten.


"Waar mogelijk laten wij ook alle drie de hogescholen en studenten tijdens de samenwerking participeren, zodat opgedane kennis en ervaring gedeeld kan worden tussen de instituten en ingezet kan worden ten behoeve van samenwerking elders in Nederland of daarbuiten.”


Menno Stokman, directeur CELTH


Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant, is verheugd over de samenwerking. "Van Gogh fungeert op deze wijze als icoon voor het ontwikkelen van duurzaam kwalitatief cultuurtoeristisch aanbod, het aanjagen van crossovers met andere kennisinstellingen en het testen van nieuwe concepten. Afgelopen jaren hebben we gebouwd aan een breed netwerk van marketingorganisaties, erfgoedinstellingen, overheden en bedrijfsleven. Op deze wijze kunnen we nu ook het onderwijs duurzaam aan Van Gogh Brabant verbinden. Met het Van Gogh Development Centre kunnen we de beoogde versterking en groei van ons Van Gogh aanbod op verantwoorde wijze plaats laten vinden.” De ambitie van partijen is om met het Van Gogh Development Centre voorop te lopen in Europa in de ontwikkeling en implementatie van vernieuwende cultuurtoeristische toepassingen.


Over Van Gogh Brabant

Vincent van Gogh is een geboren en getogen Brabander. Hier vond hij zijn inspiratie, maakte er het leeuwendeel van zijn wereldberoemde oeuvre en paste deze toe in zijn latere Franse periode. De Brabantse cultuur, het landschap en de mensen waren een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de schilder. De Brabantse locaties waar Van Gogh heeft gewoond en gewerkt hebben hun krachten gebundeld onder de naam Van Gogh Brabant. Met tentoonstellingen, educatieve programma’s en internationale marketing zeten zij zich in om de culturele erfenis van Vincent van Gogh in Brabant behouden en delen met de wereld, nu, straks en in de verre toekomst. Daarnaast zet de stichting zich in om de maatschappelijke en economische betekenis van Vincent van Gogh voor de provincie Brabant te vergroten.  Middels ondersteuning van de Provincie Noord-Brabant en de inzet van de expertise van VisitBrabant en de Brabantse Erfgoedalliantie bouwt de organisatie aan het verbreden van de samenwerking rondom de erfenis van Van Gogh.


Over CELTH
CELTH is één van de 29 landelijke Centres of Expertise en het enige op het gebied van de gastvrijheidsbranche. In CELTH werken samen NHTV Breda University of Applied Sciences, Stenden University of Applied Sciences in Leeuwarden en Emmen en HZ University of Applied Sciences in Vlissingen en de universiteiten van Wageningen, Tilburg en Groningen. Daarnaast is CELTH inmiddels gekoppeld aan internationale netwerken, zowel op academisch niveau als met marktsectoren.

Link: http://www.vangoghbrabant.com/nl
Topics:CELTH, Cultuur
Trefwoorden: cultuur, van gogh, noord-brabant, celth

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.