KHN teleurgesteld in uitspraak tegen rookruimten
Horecabedrijven mogen geen aparte ruimte meer hebben voor rokers. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag op dinsdag 13 februari 2018 bepaald. De uitspraakis dramatisch voor horecabedrijven met een rookruimte, meldt brancheorganisatie KHN.
Sinds 1 juli 2008 geldt in de horeca een rookverbod. Voor speciaal aangewezen rookruimtes gold vanaf dat moment een uitzondering, maar de niet-rokersvereniging CAN (Clean Air Nederland) spande een rechtszaak aan om die speciale rookruimtes te laten verbieden. Het gerechtshof in Den Haag gaat daar nu in mee en zegt dat de uitzondering voor rookruimtes niet langer geldt.
KHN is zeer teleurgesteld in de uitspraak
Als horeca willen we gastvrij kunnen zijn voor al onze gasten. Er is nog een flink deel van de Nederlandse bevolking, ongeveer een kwart, van 18 jaar en ouder dat wel eens rookt. Ook die gasten moet je als ondernemer op een gastvrije manier kunnen faciliteren. Maar volgens deze uitspraak kan dat dan niet meer door ze een rookruimte te bieden.
25% cafés en discotheken hebben rookruimte
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Na een aantal jaren rust ‘op het rookfront’ zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers. Ongeveer 25 procentvan de cafés en discotheken in Nederland heeft een aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan."
"Er zijn cafés en discotheken die daarom tienduizenden euro’s hebben geïnvesteerd in een rookruimte. Voor die horecaondernemers is deze uitspraak dramatisch. Het is niet alleen een hard gelag dat die investering volledig teniet wordt gedaan, maar zal ook impact hebben op het aantal gasten en de omzet. Daarnaast zal het zorgen voor meer overlast op terrassen of op straat."
Gevolgen onduidelijk: Staat in cassatie?
Het is nog niet duidelijk wat het ministerie van VWS en de controlerende instantie, de NVWA, gaan doen met deze uitspraak van het gerechtshof Den Haag. De Staat kan namelijk in cassatie gaan tegen de uitspraak bij de Hoge Raad, de hoogste gerechtelijke instantie in deze zaak.