Geplaatst op: 22-02-2018
Auteur: Marc Gerlings

GroenLinks voorstel Wet Deelplatform

GroenLinks voorstel Wet Deelplatform
Utrecht.

Platforms als Airbnb en HomeAway bevorderen het toerisme, maar hebben ook negatieve effecten, concludeert GroenLinks. In steden als Amsterdam en Utrecht zorgt het voor een kleiner woningaanbod voor bewoners en voor overlast in binnensteden en populaire wijken. GroenLinks wil daarom landelijke regels die er voor zorgen dat de negatieve effecten van vakantieverhuur worden verkleind zonder dat deelplatforms verboden worden. Jan Paternotte (D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) waren de initiatiefnemers voor de hoorzitting op 24 januari jongstleden over mogelijk te grote druk van bezoekers op steden.

GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee:"Het is duurzaam en leuk om zaken zoals je auto of je huis te delen. Maar het is minder leuk als stadsbewoners daardoor geen huurhuis meer kunnen vinden of overlast sterk toeneemt. Daarom moet er simpele regels komen, zodat de deeleconomie voor iedereen aangenaam blijft.”


Geen afspraken per stad maar nationaal
Momenteel maken sommige gemeentes individueel afspraken met bedrijven als Airbnb. Maar dat kost zowel gemeenten als de betrokken platforms veel tijd. Ook het handhaven van de afspraken is niet makkelijk en kost tijd en geld. Van der Lee wil daarom een landelijke wet. Hierdoor krijgt iedere verhuurder een registratienummer en platforms krijgen de plicht de registratienummers te melden. Gemeentes krijgen wel zelf de ruimte om te beslissen of ze deze landelijke regeling in hun gemeente willen gebruiken en hoeveel dagen per jaar vakantieverhuurders hun huis mogen verhuren. Via de registratienummers is verhuur makkelijk te handhaven, ook als iemand de eigen woning op meerdere platforms voor verhuur aanbiedt. Daarnaast krijgt ook de belastingdienst eenvoudig grip op de verdiensten zodat deze eerlijk belast kunnen worden. Op deze manier kunnen huishoudens gebruik blijven maken van de platforms en er een extraatje aan verdienen, maar is het niet meer mogelijk op grote basis vastgoed te gebruiken voor vakantieverhuur, met alle uitwassen van dien.


Wet Deelplatform in drie stappen

1.Iedere verhuurder krijgt een registratienummer

2.Deelplatforms zijn verplicht de registratienummers te melden

3.Makkelijke handhaving van duur van de huur op alle platforms en eerlijke afdracht belasting.


Van der Lee:"Het is eigenlijk heel eenvoudig om dit te regelen en iedereen wordt er beter van. Zo krijgen de diensten van Airbnb en soortgelijke platforms weer een menselijk maat en voorkomen we dat enkele freeriders voor groot geld op oneigenlijke wijze de reguliere hotel business beconcurreren of dat huiseigenaren op oneerlijke wijze slapend rijk worden.”
Trefwoorden: toerisme, verhuur, deeleconomie, deelplatform, Amsterdam, Utrecht

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
06/02/25
Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 miljoen gasten in 2035
In 2035 zal Nederland naar verwachting 61 miljoen verblijfsgasten ontvangen, 24% meer dan in 2023. Ons land kan dan rekenen op 12 miljoen extra gasten.
31/01/25
Exclusief voor leden
Groei Nederlands verblijfsbezoek zwakt af
Het Nederlands verblijfstoerisme, zowel binnenlands als buitenlands, groeit in 2025 naar verwachting met 2,5% naar 52 miljoen verblijfsgasten. Dit is een daling ten opzichte van de gemiddelde groei van 5% per jaar in de periode 2012-2019.
28/01/25
Villa for You boekt recordomzet
Vakantiehuisaanbieder Villa for You heeft in 2024 een recordomzet van 50 miljoen euro behaald, een groei van 40% ten opzichte van 2023. Deze groei is mede te danken aan de stijgende vraag naar flexibele vakanties en unieke verblijven zoals luxe chalets en authentieke landhuizen.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
27/01/25
Populariteit lenen voor vakantiehuisje brokkelt af
Recreatiewoningen blijven populair als leendoel, maar het aantal leningen en leenbedragen neemt af. Wat betekent dit voor consumenten?
24/01/25
Camperbeurs Brabant blijft na eerste succes
De eerste editie van de Camperbeurs in Autotron Rosmalen trok afgelopen weekend meer dan 11.000 bezoekers en was volledig uitverkocht. Het evenement vond plaats op zaterdag 18 en zondag 19 januari en overtrof alle verwachtingen.
24/01/25
Marketing Groningen maakt camperroute
Waarschijnlijk is Marketing Groningen de eerst dmo die een camperroute maakt. De 6-daagse route leidt je van de stad Groningen helemaal langs de parels van de provincie.

||| Agenda |||

06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
24/03/25
24/03/25 t/m 24-03-25: 2Daagse Glamping Inspiratiereis
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert van maandag 24 maart 2025 tot en met d...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...