Geplaatst op: 22-02-2018
Auteur: Marc Gerlings

GroenLinks voorstel Wet Deelplatform

GroenLinks voorstel Wet Deelplatform
Utrecht.

Platforms als Airbnb en HomeAway bevorderen het toerisme, maar hebben ook negatieve effecten, concludeert GroenLinks. In steden als Amsterdam en Utrecht zorgt het voor een kleiner woningaanbod voor bewoners en voor overlast in binnensteden en populaire wijken. GroenLinks wil daarom landelijke regels die er voor zorgen dat de negatieve effecten van vakantieverhuur worden verkleind zonder dat deelplatforms verboden worden. Jan Paternotte (D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) waren de initiatiefnemers voor de hoorzitting op 24 januari jongstleden over mogelijk te grote druk van bezoekers op steden.

GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee:"Het is duurzaam en leuk om zaken zoals je auto of je huis te delen. Maar het is minder leuk als stadsbewoners daardoor geen huurhuis meer kunnen vinden of overlast sterk toeneemt. Daarom moet er simpele regels komen, zodat de deeleconomie voor iedereen aangenaam blijft.”


Geen afspraken per stad maar nationaal
Momenteel maken sommige gemeentes individueel afspraken met bedrijven als Airbnb. Maar dat kost zowel gemeenten als de betrokken platforms veel tijd. Ook het handhaven van de afspraken is niet makkelijk en kost tijd en geld. Van der Lee wil daarom een landelijke wet. Hierdoor krijgt iedere verhuurder een registratienummer en platforms krijgen de plicht de registratienummers te melden. Gemeentes krijgen wel zelf de ruimte om te beslissen of ze deze landelijke regeling in hun gemeente willen gebruiken en hoeveel dagen per jaar vakantieverhuurders hun huis mogen verhuren. Via de registratienummers is verhuur makkelijk te handhaven, ook als iemand de eigen woning op meerdere platforms voor verhuur aanbiedt. Daarnaast krijgt ook de belastingdienst eenvoudig grip op de verdiensten zodat deze eerlijk belast kunnen worden. Op deze manier kunnen huishoudens gebruik blijven maken van de platforms en er een extraatje aan verdienen, maar is het niet meer mogelijk op grote basis vastgoed te gebruiken voor vakantieverhuur, met alle uitwassen van dien.


Wet Deelplatform in drie stappen

1.Iedere verhuurder krijgt een registratienummer

2.Deelplatforms zijn verplicht de registratienummers te melden

3.Makkelijke handhaving van duur van de huur op alle platforms en eerlijke afdracht belasting.


Van der Lee:"Het is eigenlijk heel eenvoudig om dit te regelen en iedereen wordt er beter van. Zo krijgen de diensten van Airbnb en soortgelijke platforms weer een menselijk maat en voorkomen we dat enkele freeriders voor groot geld op oneigenlijke wijze de reguliere hotel business beconcurreren of dat huiseigenaren op oneerlijke wijze slapend rijk worden.”
Trefwoorden: toerisme, verhuur, deeleconomie, deelplatform, Amsterdam, Utrecht

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
27/01/25
Beurs Boot Holland 2025 gaat niet door
De economische wind zit tegen, is het argument van de organisatie Boot Holland om de 2025 editie van de beurs niet door te laten gaan.
23/01/25
Mooie vooruitzichten
In de 45 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren en aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt allerlei ontwikkelingen doorgemaakt.
17/01/25
Exclusief voor leden
MarinaParken breidt uit met overname Camping de Eenhoorn
MarinaParken heeft Camping de Eenhoorn in Schardam overgenomen en gaat deze verder exploiteren onder de naam MarinaPark Bad Markermeer. Deze locatie aan het Markermeer wordt daarmee het zesde vakantiepark in de portfolio van MarinaParken.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
08/11/24
Pilot met Biesboschvaantje om recreatieve voorzieningen te financieren
In 2025 start de gemeente Drimmelen een pilot met het Biesboschvaantje, een initiatief van Stichting Recreatief Drimmelen en lokale ondernemers. Het Biesboschvaantje is bedoeld voor gebruikers van de Biesbosch, die hiermee kunnen bijdragen aan het onderhoud en beheer van recreatieve voorzieningen.
21/10/24
Exclusief voor leden
Boot Holland wil meer beleving zijn
In 2025 gaat Boot Holland een fase in. De indoor watersportbeurs van Nederland krijgt een moderne nautische look, wat zowel vaste bezoekers als nieuwe watersportliefhebbers aanspreekt.