Geplaatst op: 22-02-2018
Auteur: Marc Gerlings

GroenLinks voorstel Wet Deelplatform

GroenLinks voorstel Wet Deelplatform
Utrecht.

Platforms als Airbnb en HomeAway bevorderen het toerisme, maar hebben ook negatieve effecten, concludeert GroenLinks. In steden als Amsterdam en Utrecht zorgt het voor een kleiner woningaanbod voor bewoners en voor overlast in binnensteden en populaire wijken. GroenLinks wil daarom landelijke regels die er voor zorgen dat de negatieve effecten van vakantieverhuur worden verkleind zonder dat deelplatforms verboden worden. Jan Paternotte (D66) en Tom van der Lee (GroenLinks) waren de initiatiefnemers voor de hoorzitting op 24 januari jongstleden over mogelijk te grote druk van bezoekers op steden.

GroenLinks Tweede Kamerlid Tom van der Lee:"Het is duurzaam en leuk om zaken zoals je auto of je huis te delen. Maar het is minder leuk als stadsbewoners daardoor geen huurhuis meer kunnen vinden of overlast sterk toeneemt. Daarom moet er simpele regels komen, zodat de deeleconomie voor iedereen aangenaam blijft.”


Geen afspraken per stad maar nationaal
Momenteel maken sommige gemeentes individueel afspraken met bedrijven als Airbnb. Maar dat kost zowel gemeenten als de betrokken platforms veel tijd. Ook het handhaven van de afspraken is niet makkelijk en kost tijd en geld. Van der Lee wil daarom een landelijke wet. Hierdoor krijgt iedere verhuurder een registratienummer en platforms krijgen de plicht de registratienummers te melden. Gemeentes krijgen wel zelf de ruimte om te beslissen of ze deze landelijke regeling in hun gemeente willen gebruiken en hoeveel dagen per jaar vakantieverhuurders hun huis mogen verhuren. Via de registratienummers is verhuur makkelijk te handhaven, ook als iemand de eigen woning op meerdere platforms voor verhuur aanbiedt. Daarnaast krijgt ook de belastingdienst eenvoudig grip op de verdiensten zodat deze eerlijk belast kunnen worden. Op deze manier kunnen huishoudens gebruik blijven maken van de platforms en er een extraatje aan verdienen, maar is het niet meer mogelijk op grote basis vastgoed te gebruiken voor vakantieverhuur, met alle uitwassen van dien.


Wet Deelplatform in drie stappen

1.Iedere verhuurder krijgt een registratienummer

2.Deelplatforms zijn verplicht de registratienummers te melden

3.Makkelijke handhaving van duur van de huur op alle platforms en eerlijke afdracht belasting.


Van der Lee:"Het is eigenlijk heel eenvoudig om dit te regelen en iedereen wordt er beter van. Zo krijgen de diensten van Airbnb en soortgelijke platforms weer een menselijk maat en voorkomen we dat enkele freeriders voor groot geld op oneigenlijke wijze de reguliere hotel business beconcurreren of dat huiseigenaren op oneerlijke wijze slapend rijk worden.”
Trefwoorden: toerisme, verhuur, deeleconomie, deelplatform, Amsterdam, Utrecht

CELTH





||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.