Omzet in horeca groeit met 7,4 procent, toch waarschuwing KHN
Recordgroei van 1999 geëvenaard

De omzetgroei was sterk in alle
kwartalen waarbij het tweede kwartaal er met een groei van 9,1
procent uitsprong. Ook het eerste kwartaal van 2017 ontwikkelde de
omzet in de horeca zich sterk (+7,8 procent). In het derde (+6,2
procent) en het vierde kwartaal (+6,8 procent) groeide de omzet nog
stevig. Tezamen resulteerde dat in een omzetgroei van 7,4 procent
over heel 2017. In 2016 groeide de omzet in de horeca met 6,5 procent
en in 2015 met 5,9 procent.
Figuur 1: Omzetgroei Nederlandse horeca naar kwartaal
Bron: CBS
KHN: Mooie cijfers maar marge onder druk
Robèr Willemsen, voorzitter van KHN reageert positief maar met een kritische boodschap: "Het afgelopen jaren zagen we ieder kwartaal positieve cijfers in de horeca. Veel van onze leden hebben meer gasten ontvangen en zagen hun omzet groeien. Dat is goed nieuws. Maar we moeten ook realistisch zijn, want het aantal horecabedrijven neemt ook toe. En de kosten van horecabedrijven zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen, onder andere door de hoge commissies die zoek-, boek en bezorgplatforms als Booking.com en Thuisbezorgd.nl vragen voor hun diensten. Bij veel horecabedrijven staan daardoor de marges en de winst onder druk. Daarnaast moeten we er rekening mee houden dat de groei afvlakt. Kortom: fijn dat er mooie cijfers zijn, maar laten we met beide benen op de grond blijven.”
Stijging aantal horecabedrijven
Afgelopen jaar kwamen er in de totale horeca 1765 horecabedrijven bij. De helft daarvan zijn traditionele horecabedrijven: hotels, restaurants, cafés en fastservicebedrijven. De andere helft zijn kantines en cateringbedrijven, maar het CBS rekent ook zelfstandige koks en kelners en restaurants die uitsluitend bezorgen tot deze categorie.
Fastfood
De omzet groeide het sterkst bij fastfoodrestaurants en ijssalons (8,9 procent). De volumestijging in de fastfood houdt al bijna drie jaar aan. Ten opzichte van een jaar eerder stegen in het vierde kwartaal van 2017 de prijzen van fastfood, snacks en afgehaalde of bezorgde maaltijden met 2,6 procent.
Hotels
Hotels noteerden in 2017 een mooie stijging van de omzet (8,7 procent). Met een omzetgroei van 10,1 procent in het vierde kwartaal eindigden hotels 2017 sterk. Aangezien het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels in 2017 met 5,3 procent groeide naar 112 miljoen kunnen we concluderen dat hotels per overnachting een hogere omzet behaalden. De omzet van hotels groeit al vierenhalf jaar elk kwartaal ten opzichte van een jaar eerder. Met 150 oprichtingen en 50 opheffingen kwamen er in het vierde kwartaal per saldo 100 hotels bij.
Restaurants en cafés
Verder zagen restaurants in 2017 de
omzet met 7,8 procent groeien en cafés met 3,6 procent.
Figuur 2: Omzetontwikkeling Nederlandse horeca naar sector, mutatie t.o.v. zelfde kwartaal jaar eerder

Bron: CBS
Ondernemersvertrouwen
Deze mooie cijfers worden maar gedeeltelijk vertaald in positief ondernemersvertrouwen. Het vertrouwen van de horecaondernemers steeg in het vierde kwartaal van 2017 dan wel van +13 naar +18 maar ligt nog wel onder het vertrouwen van de vorige twee kwartalen. Het ondernemersvertrouwen is positief sinds het tweede kwartaal van 2014.
Figuur 3: Ondernemersvertrouwen

Bron: CBS