Natuurrampen kosten Calamiteitenfonds meeste geld
Het Calamiteitenfonds heeft vorig jaar 2,6
miljoen euro uitgekeerd voor 6.900 reizigers die met één van de 26 erkende calamiteiten te
maken hebben gehad.
In de top 7 van calamiteiten van 2017 staan maar liefst 6 natuurrampen, waarbij Orkaan Irma op nummer 1 staat. Ruim 1.400 reizigers op Sint-Maarten, Dominicaanse Republiek en Cuba en in Florida waren medio september gedupeerd. Deze orkaan heeft het Calamiteitenfonds in totaal zo'n € 950.000 gekost.
Verder in de top 7 staan de aardbevingen op het Griekse eiland Kos en Bodrum in Turkije midden in de zomervakantie van 2017. Ook de aardbeving in Peru en de tornado in Italië vielen midden in de zomervakantie. De vulkaanuitbarsting in combinatie met de aswolk op het Indonesische eiland Bali hield de gemoederen eind november goed bezig. De onlusten in Gambia aan het begin van 2017 zorgden voor dreigend molest en hierbij waren ruim 1.000 reizigers gedupeerd.
Het Calamiteitenfonds had eind 2016
ruim 47 miljoen euro aan eigen vermogen. Ondanks dat vermogen blijft volgens directeur Erik Jan Reuver de eigen bijdrage van de reiziger nog bestaan om grote risico's af te dekken. "Als we bijvoorbeeld alle vakantiegangers uit Turkije moeten evacueren vanwege een calamiteit, kost dat zomaar 50 miljoen euro." Omdat calamiteiten ongeplande en onverwachte gebeurtenissen zijn wil Reuver niet spreken over 'goede' of 'slechte' jaren voor het fonds. In 2016 moest het fonds een kleine driehonderd duizend euro uitkeren en groeide het vermogen met ruim drie miljoen euro. Aan premie werd 1,5 miljoen euro ingelegd. Het meeste geld werd met beleggingen verdiend.