Geplaatst op: 21-03-2018
Auteur: Marc Gerlings

Natuurrampen kosten Calamiteitenfonds meeste geld

Natuurrampen kosten Calamiteitenfonds meeste geld
Het Calamiteitenfonds heeft vorig jaar 2,6 miljoen euro uitgekeerd voor 6.900 reizigers die met één van de 26 erkende calamiteiten te maken hebben gehad.

In de top 7 van calamiteiten van 2017 staan maar liefst 6 natuurrampen, waarbij Orkaan Irma op nummer 1 staat. Ruim 1.400 reizigers op Sint-Maarten, Dominicaanse Republiek en Cuba en in Florida waren medio september gedupeerd. Deze orkaan heeft het Calamiteitenfonds in totaal zo'n € 950.000 gekost.

Verder in de top 7 staan de aardbevingen op het Griekse eiland Kos en Bodrum in Turkije midden in de zomervakantie van 2017. Ook de aardbeving in Peru en de tornado in Italië vielen midden in de zomervakantie. De vulkaanuitbarsting in combinatie met de aswolk op het Indonesische eiland Bali hield de gemoederen eind november goed bezig. De onlusten in Gambia aan het begin van 2017 zorgden voor dreigend molest en hierbij waren ruim 1.000 reizigers gedupeerd.

Het Calamiteitenfonds had eind 2016 ruim 47 miljoen euro aan eigen vermogen. Ondanks dat vermogen blijft volgens directeur Erik Jan Reuver de eigen bijdrage van de reiziger nog bestaan om grote risico's af te dekken. "Als we bijvoorbeeld alle vakantiegangers uit Turkije moeten evacueren vanwege een calamiteit, kost dat zomaar 50 miljoen euro." Omdat calamiteiten ongeplande en onverwachte gebeurtenissen zijn wil Reuver niet spreken over 'goede' of 'slechte' jaren voor het fonds. In 2016 moest het fonds een kleine driehonderd duizend euro uitkeren en groeide het vermogen met ruim drie miljoen euro. Aan premie werd 1,5 miljoen euro ingelegd. Het meeste geld werd met beleggingen verdiend.




Trefwoorden: reizen, calamiteiten

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.