Geplaatst op: 08-05-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media
Publicatie: Recreatie & Toerisme juli 2018

Natuurhuisje groeit door streng concept te bewaken

Natuurhuisje groeit door streng concept te bewaken
Onlangs kwam Natuurhuisje in de publieke belangstelling door hun project waar ze voor elke geboekte nacht een boom gaan planten. Dat maakt nieuwsgierig en ik bezoek ze op een heel saai bedrijfsterrein in Breda maar wel in een unieke vergaderruimte. Met general manager Dick Vulto neem ik plaats in rotan stoelen met een schapendekje in een kantoorruimte die is volgestort met houtsnippers voor de optimale natuurbeleving.


Natuurhuisje is negen jaar geleden opgericht door de broers Tim en Luuk van Oerle. Zij zijn fanatieke vogelaars en waren op zoek naar een huisje middenin de natuur van de Spaanse Extramedura. Toen ze dat niet konden vinden, hebben ze bij hun ouders op de bank het platform Natuurhuisje bedacht. Vijf jaar geleden waren ze klaar met hun studie en zijn ze fulltime met Natuurhuisje aan de slag gegaan. Nu werken er 25 mensen bij het bedrijf en bieden ze 6.600 Natuurhuisjes aan in heel Europa.


Natuurhuisje heeft volgens Vulto ook wel een beetje de tijdgeest mee. "Mensen hebben een mega druk bestaan. Wonen in grote steden waar heel veel drukte is en tijdens hun vakantie hebben ze behoefte aan rust en iets authentieks. Je merkt dat steeds meer mensen een duurzaam en biologisch leven nastreven om ook iets terug te doen voor de natuur. Daar sluiten we op dit moment goed bij aan.”


Dick Vulto


Concept streng bewaken

Belangrijke voorwaarde voor het succes van Natuurhuisje is de strenge selectie aan de poort. "Een natuurhuisje is voor ons een huisje midden in de natuur weg van de massa en niet op een groot vakantiepark”, licht Vulto toe. "Dagelijks melden zich veel verhuurders aan. Deze worden door het productteam gescreend of ze wel bij ons concept passen. Daar zijn we heel streng in. Pas als wij daarvan overtuigd zijn, komt de accommodatie op de website. Dagelijks moeten we de helft van de aanvragen afwijzen omdat die niet voldoende binnen ons concept passen.”


"Het luxeniveau maakt niet uit, het gaat echt om de locatie.”


Dick Vulto


Ondanks de strenge selectie glipt er wel eens een minder natuurhuisje tussendoor. Maar daar zijn ze snel achter omdat gasten worden uitgedaagd een review achter te laten. Daarbij kunnen ze ook de natuur rond het huisje beoordelen en stellen ze altijd de vraag 'Vonden jullie dit een natuurhuisje?' "Die resultaten gaan we elke maand langs en dan zien we wel eens dat er een huisje opstaat dat toch niet voldoende binnen ons concept past. Dan nemen we daar helaas afscheid van”, aldus een resolute Vulto. Een Natuurhuisje betekent overigens niet alleen maar blokhutten met schaarse voorzieningen. Het aanbod varieert een back to basis blokhut tot een luxe villa midden in het bos aan het water. "Het luxeniveau maakt niet uit, het gaat echt om de locatie.” Van concurrentie willen ze bij Natuurhuisje eigenlijk niet spreken: "Het is best een zware markt met veel aanbieders maar eigenlijk hebben we weer geen concurrentie want we zijn de enige die vakantiehuizen midden in de natuur aanbieden.”


Volgens Vulto groeit Natuurhuisje zo hard door trouw aan het concept te blijven. "Bij alle beslissingen die we nemen, vragen we of het bij ons concept past. Ja, dan doen we het, nee, dan absoluut niet. Als we daarvan afwijken dan komen we in het grove geweld terecht van de grote aanbieders en dat gaan we niet winnen”, stelt een realistische Vulto.


Brede doelgroep

In eerste instantie hadden Tim en Luuk het idee dat ze Natuurhuisjes vooral bij de fanatieke natuurliefhebbers moesten promoten maar gaandeweg kwamen ze er achter dat de doelgroep veel breder is. Vulto: "Heel veel mensen vinden dit leuk, zowel jong als oud. Het zijn vaak mensen met een druk stadsleven die tijdens hun vakantie even weg van de massa willen en de natuur in trekken. Iets beleven en tot rust komen.” En is Wifi dan verboden in een Natuurhuisje? "Nee, we hebben heel veel huisjes met Wifi want je merkt dat ook onze doelgroep het belangrijk vindt”, zegt Vulto. "Maar je merkt aan de andere kant dat sommige gasten heel specifiek op zoek zijn naar huisjes zonder wifi zodat ze echt kunnen onthaasten.” Voor Natuurhuisjes waar ze veel boekingen voor hadden, hebben ze toen 'ik mis je kistjes' ontworpen. Dat zijn houten kistjes waar mensen tijdens hun verblijf hun telefoon of tablet kunnen leggen zodat ze nog beter van de natuur kunnen genieten. Dat werd dan weer leuk gedeeld op social media en zo profiteerde ook Natuurhuisje online van deze non-connectiviteit.



In deze tijd waar veel bedrijven met regels mensen aan zich proberen te binden, voeren ze bij Natuurhuisje een tegendraadse koers: "Ze mogen hun huisje overal verhuren, waar ze maar willen. We vragen ze wel de beschikbaarheidskalender in te vullen”, vertelt Vulto die nog aanvult dat ze bij Natuurhuisje geen vaste kosten betalen. "Verhuurders betalen alleen 9 procent provisie als ze een boeking binnenkrijgen.” Ze zien wel dat aanbieders meer en meer andere kanalen afsluiten om meer via Natuurhuisje te verhuren. "Omdat het gewoon hartstikke goed gaat.” Ook de verhuurprijzen bepalen de verhuurders zelf. Mooi is dat er geen harde afspraken met de verhuurders zijn dat ze niet rechtstreeks aan Natuurhuisje-klanten mogen verhuren. "Dat is ook de verplichting aan onszelf dat we moeten blijven doorontwikkelen vernieuwen en niet mogen verslappen. Het moet juist tof en vet zijn om juist wel via ons te boeken.”


Focus op trouwe klanten

Natuurhuisje legt de focus behoorlijk op returning visistors. Dick Vulto: "We kijken niet alleen naar groei maar ook naar returners. We proberen alles te doen om die renturners zo groot mogelijk te maken want dat zijn uiteindelijk de fans van je product. Zij gaan anderen over je vertellen en dat is de beste vorm van marketing die je maar kunt hebben. Een van onze core values is niet voor niets ‘wauw’, we willen altijd weer de verwachtingen van zowel verhuurders als gasten overtreffen.”


"Een van onze core values is niet voor niets ‘wauw’, we willen altijd weer de verwachtingen van zowel verhuurders als gasten overtreffen.”


Dick Vulto


Dat alles online gaat, betekent nog niet dat je alleen de stroomrekening van de server hoeft te betalen en alles van zelf gaat. Bij Natuurhuisje werken 25 fte's waar het customer care team veruit het grootst is en snel groeit. "Als je snel groeit komen er veel vragen van verhuurders en gasten op je af”, vertelt Vulto. "We hebben ook een zes mensen op het productteam zitten. Zij bewaken het concept. En dan nog een marketingteam, iemand op seo, adwords en influencers.”


Iets terug doen voor de natuur

Een belangrijke core value is ‘doe het duurzaam’ die goed tot uiting komt in het bomenproject. Dick Vulto over de achtergrond: "Het bedrijf is opgericht uit passie voor de natuur. Wij verdienen ons geld aan de natuur en zonder natuur zijn er ook geen natuurhuisjes. We vinden het aan de ene kant heel tof maar voelen ons aan de andere kant verplicht iets terug te doen voor de natuur.” En zo kwam Natuurhuisje bij het bomenplantproject waar voor elke geboekte nacht een boom wordt geplant. Ze worden op meerdere plekken in de wereld geplant maar grotendeels op Madagaskar. "Deze maand hebben we onze eerste donatie van 19 duizend bomen gedaan. Die worden in samenwerking met de lokale bevolking geplant. ” Maar daarmee is het voor Natuurhuisje nog niet voorbij. Binnenkort reist een medewerker naar Madagaskar die ter plekke polshoogte gaat nemen. De foto's en filmpjes gaan ze weer delen met de gasten zodat ze kunnen zien wat er is gedaan.” Doelstelling is om in 2021 één miljoen bomen te hebben geplant.



Ambities

De huuromzet over het platform passeert dit jaar de kaap van 25 miljoen euro en inmiddels hebben de broers grote ambities. De meer dan 6.600 natuurhuisjes in heel Europa smaken naar meer. Nu Nederland en België zijn veroverd en Frankrijk, Spanje en Italië hard groeien ligt er zeker de ambitie om in Europa zowel het aanbod als de vraag te laten groeien.

Link: https://www.natuurhuisje.nl/
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalows, natuur, verhuurbungalows, platforms

CELTH





||| Nieuws |||

06/02/25
Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 gasten in 2035
In 2035 zal Nederland naar verwachting 61 miljoen verblijfsgasten ontvangen, 24% meer dan in 2023. Ons land kan dan rekenen op 12 miljoen extra gasten.
31/01/25
Exclusief voor leden
Groei Nederlands verblijfsbezoek zwakt af
Het Nederlands verblijfstoerisme, zowel binnenlands als buitenlands, groeit in 2025 naar verwachting met 2,5% naar 52 miljoen verblijfsgasten. Dit is een daling ten opzichte van de gemiddelde groei van 5% per jaar in de periode 2012-2019.
28/01/25
Villa for You boekt recordomzet
Vakantiehuisaanbieder Villa for You heeft in 2024 een recordomzet van 50 miljoen euro behaald, een groei van 40% ten opzichte van 2023. Deze groei is mede te danken aan de stijgende vraag naar flexibele vakanties en unieke verblijven zoals luxe chalets en authentieke landhuizen.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
27/01/25
Populariteit lenen voor vakantiehuisje brokkelt af
Recreatiewoningen blijven populair als leendoel, maar het aantal leningen en leenbedragen neemt af. Wat betekent dit voor consumenten?
24/01/25
Camperbeurs Brabant blijft na eerste succes
De eerste editie van de Camperbeurs in Autotron Rosmalen trok afgelopen weekend meer dan 11.000 bezoekers en was volledig uitverkocht. Het evenement vond plaats op zaterdag 18 en zondag 19 januari en overtrof alle verwachtingen.
24/01/25
Marketing Groningen maakt camperroute
Waarschijnlijk is Marketing Groningen de eerst dmo die een camperroute maakt. De 6-daagse route leidt je van de stad Groningen helemaal langs de parels van de provincie.
23/01/25
Mooie vooruitzichten
In de 45 jaren dat Maas recreatie bedrijfsmakelaardij actief is in het taxeren en aan- en verkopen van recreatie- en watersportbedrijven, heeft deze markt allerlei ontwikkelingen doorgemaakt.

||| Agenda |||

06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
24/03/25
24/03/25 t/m 24-03-25: 2Daagse Glamping Inspiratiereis
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert van maandag 24 maart 2025 tot en met d...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...