Geplaatst op: 14-05-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Community of Practice rond ondernemen in historische gebouwen

Community of Practice rond ondernemen in historische gebouwen
Op 12 juni gaat op Nyenrode Business Universiteit de Community of Practice van start om cultureel ondernemen in duurzame historische gebouwen te bevorderen. Ondernemers, overheden, adviseurs en bouwers, financiers en burgerinitiatieven gaan elkaar inspireren en assisteren door kennis, ervaringen en onderzoek te delen. Online samenwerken en offline inspiratiemeetings staan op de agenda voor dit initiatief van Birgit Dulski (Nyenrode Business Universiteit) en Menno Heling (BMH/iftneisnow.eu). Deelnemen aan deze eerste founding partners bijeenkomst is nog mogelijk.


Een culturele functie in historische gebouwen, het lijkt een voor de hand liggende combinatie en we genieten er allemaal van. Toch zijn de bijzondere gebouwen voor veel culturele ondernemers ook een zorg: hoge energierekeningen en onderhoudskosten,, verouderde installaties, een onregelmatig gebruik, etcetera zorgen dat veel culturele ondernemers met de handen in het haar zitten. Daarbij komen vaak hoge kosten voor de ontwikkeling van exposities en evenementen, onzekerheid over de opbrengst en zorgen of de culturele functie op termijn wel levensvatbaar blijft.


Levensvatbaar?

In vele gesprekken hebben Birgit Dulski en Menno Heling de praktijk van culturele ondernemers in historische gebouwen verkend. Op basis van deze gesprekken starten zij nu het initiatief voor een Community of Practice. Vanuit hun expertise op het gebied van architectuur, duurzaam bouwen, erfgoed en toerisme, gaan zij samen met de deelnemers van de community zich richten op het delen van kennis en ervaringen en op inspireren en samenwerken. Hun doel is het levensvatbaar maken/houden van culturele functies in duurzame historische gebouwen. Deze activiteiten richten zich zowel op het verduurzamen van de gebouwen (ook met het oog op de energietransitie), met behoud van de aanwezige cultuurhistorische waarden. En op het bundelen van krachten op het gebied van cultureel ondernemen (financiering, programmering en burgerparticipatie).


Deelnemers

De deelnemers van de community zijn afkomstig uit meerdere doelgroepen: Grote en kleine culturele ondernemers, bedrijven uit de bouwsector (architecten, aannemers, adviseurs), financiële instellingen (banken en fondsen), overheden (gemeenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). De community staat ook open voor burgerinitiatieven of kan deze ondersteunen met haar expertise en kennis.


Kick-off

De kick-off bijeenkomst vindt plaats op 12 juni om 13:00 in het kasteel van Nyenrode Business Universiteit. Aansluiten bij het initiatief is nog mogelijk. Vanwege een beperkt aantal plaatsen is reserveren hiervoor nodig. Voor meer informatie, of reserveren kunnen partijen contact opnemen met Birgit Dulski via b.dulski@nyenrode.nl.


Topics:Cultuur
Trefwoorden: cultuur, cultureel ondernemen

CELTH





||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.