Geplaatst op: 25-05-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Verzekeraar koopt landgoed en behoudt recreatieve functie

Verzekeraar koopt landgoed en behoudt recreatieve functie
Landgoed Junne in het Overijsselse Ommen is verkocht aan verzekeraar a.s.r. maar blijft toegankelijk voor dagrecreatie. Op het landgoed verhuurt a.s.r. bovendien twaalf vakantiebungalows. De Nederlandse verzekeringsmaatschappij combineert daarmee maatschappelijke betrokkenheid met een stabiel financieel rendement.


a.s.r. neemt Landgoed Junne over van Delta Lloyd, dat in 2017 is overgenomen door NN Group. Landgoed Junne ligt in de gemeente Ommen in Overijssel en is met een oppervlakte van ruim duizend hectare één van de grotere particuliere landgoederen in Nederland. De overnamesom bedraagt € 25,25 miljoen.


Landgoed Junne bestaat voor ruim 70% (740 hectare) uit bosgebied. 22% (230 hectare) van de grond is landbouwgrond en het overige deel van het landgoed bestaat uit natuur- en recreatiegebied. Landgoed Junne maakt onderdeel uit van een omvangrijk natuurgebied waar veel recreatie plaatsvindt. Er lopen fiets- en wandelroutes door het gebied, zoals het Pieterpad.


Het landgoed

Het landgoed kent veel cultuurhistorische elementen. Kenmerkend zijn de boerenhoeves, de agrarische esgronden, de brink, houtwallen, stuifzanden, heidegebiedjes en bijzondere houtopstanden. Op het landgoed bevinden zich boerderijen, (vakantie)woningen en een zagerij. Junne staat bekend om zijn gevarieerde bos waarbij de grove den een dominante positie inneemt. Naast het verpachten van boerderijen en landbouwgrond zal a.s.r. ook inkomsten genereren uit houtverkoop en de verhuur van (vakantie)woningen.


Maatschappelijke betrokkenheid

Dick van den Oever, directeur Landelijk Vastgoed van a.s.r. real estate: "Het past in de traditie van a.s.r. om te investeren in landgoederen. Met deze aankoop weten we onze maatschappelijke betrokkenheid uitstekend te combineren met het behalen van een stabiel financieel rendement. Daarnaast zullen onze rentmeesteractiviteiten erop gericht zijn zoveel mogelijk impact te creëren die de Sustainable Development Goals van de VN ondersteunen. Wij kiezen voor duurzame instandhouding van dit unieke landgoed van 300 jaar oud en investeren erin zodat de biodiversiteit en de bodemvruchtbaarheid zullen worden bevorderd. Bovendien blijft het landgoed opengesteld voor het publiek, zodat iedereen ervan kan genieten. Dat noemen wij beleggen met eeuwigheidswaarde.”


Met een portefeuille van ongeveer 37.000 hectare grond is a.s.r. de grootste private eigenaar van landbouwgrond in Nederland. Behalve landbouwgrond heeft a.s.r. ook landgoederen en golfterreinen in eigendom. De landelijk vastgoedportefeuille wordt beheerd door a.s.r. real estate.

Trefwoorden: natuurgebieden, landgoederen, dagrecreatie, verblijfsrecreatie

CELTH





||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.