Geplaatst op: 19-06-2018
Auteur: Marc Gerlings

Nederlander bereikt Australië in elektrische auto

Nederlander bereikt Australië in elektrische auto
Foto: Wiebe Wakker

Op 15 maart 2016 vertrok Haarlemmer Wiebe Wakker uit Houten met zijn elektrische auto, eindbestemming: Sydney. Vandaag is het hem eindelijk gelukt om Darwin te bereiken en is daarmee de eerste persoon ooit die naar de andere kant van de wereld reedt in een elektrische auto. Daar waren 827 dagen voor nodig en 33 landen, maar nul benzinestations.


Imago elektrische auto veranderen
Wakker is afhankelijk van social media en goedwilligheid van mensen die hem naar Sydney helpen. Wakker’s project ‘Plug Me In’ is gebaseerd op de samenwerking tussen mensen waarbij iedereen zijn eigen inbreng heeft. Op de website plugmeinproject.com heeft iedereen de mogelijkheid Wakker te ondersteunen met een maaltijd, een dak boven zijn hoofd of een stopcontact om zijn elektrische auto op te laden. De route wordt bepaald aan de hand van deze aanbiedingen en dit leidde Wakker kriskras over de wereld, door 33 landen en zonder geld, maar met een hoger doel.
Inmiddels hebben al meer dan 1.450 mensen uit 45 landen bijgedragen aan het project en dit leidde tot onverwachte ontmoetingen met een minister in Duitsland, sjeiks in de Emiraten en een koninklijke familie in Maleisië.


Met een missie om de mythe weg te nemen dat elektrische voertuigen niet hetzelfde uithoudingsvermogen hebben als hun brandstof aangedreven broertjes, heeft Wakker inmiddels al 66.000 kilometer afgelegd in een omgebouwde elektrische station wagon met een reikwijdte van 200 kilometer.


"De transitie naar elektrisch rijden gaat niet snel genoeg, mede door de vele vooroordelen die erover bestaan” zegt Wakker. "Mensen denken dat EV’s niet betrouwbaar zijn en dat je er geen lange afstanden mee kunt afleggen. Als ik met een stekkerauto naar de andere kant van de wereld kan rijden, waarom kunnen wij ze dan niet gebruiken om er mee naar de supermarkt te rijden?”

Trefwoorden: reizen, auto, duurzaam toerisme, elektrisch

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.