Geplaatst op: 19-06-2018
Auteur: Marc Gerlings

Orangerie sluit zich aan bij campingformule Les Castels

Orangerie sluit zich aan bij campingformule Les Castels
Foto: Les Castels

Kamperen in de achtertuin van een kasteel in Frnankrijk? Het behoud van monumenten is kostbaar maar de kampeerder biedt uitkomst. Winst voor de eigenaar en een authentiek verblijf voor de gast.


Het cultureel erfgoed is een van de pijlers van het succes van Frankrijk als toeristenbestemming. Momenteel zijn er 45.000 gebouwen geregistreerd als cultureel erfgoed, waarvan een derde geklasseerd als historisch monument. Zo’n 7.500 stulpjes zijn particulier bezit. Maar voor de eigenaren wordt de lust steeds meer last, nu verval dreigt en kosten voor onderhoud de pan uit rijzen. Dat was ook al het geval in de jaren '60 van vorige eeuw en toen ontstond de formule Les Castels.


Kamperen in de achtertuin van een kasteel
Dit idee van (sociaal) kasteeltoerisme is niet nieuw. In 1959 bedacht de Franse kasteelheer George Pilliet uit nood een kampeerformule om zijn familiedomein te kunnen onderhouden. Hij vond 24 gelijkgestemde eigenaren elders in Frankrijk en legde zo de basis voor wat nu de grootste luxe kampeerketen is:Les Castels. En de formule is nog altijd springlevend. Zo opende nieuwkomer l’Orangerie de Beauregard in de Loire Vallei dit jaar haar deuren, na een complete restauratie van het 15e eeuwse landhuis en transformatie van de 53 hectare grond naar kampeerterrein.


Anno 2018 heeft de groep 32 authentieke domeinen door heel Frankrijk, voorzien van een volwaardige camping (80% met vijfsterrenstatus). Er is geen standaardformule; elk domein onderscheidt zich door haar unieke locatie en het culturele karakter.

Trefwoorden: kasteel, erfgoed, monument, camping, concept, formule

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.