Inzicht in de vakantiegangers in de Vlaamse regio's
Deze bevindingen maken deel uit van een nieuw onderzoek bij Vlaamse en Nederlandse vakantiegangers in hotels, gastenkamers, vakantiewoningen, campings en vakantieparken die verblijven in één van de 16 Vlaamse regio’s (Vlaanderen zonder de Kust en de Kunststeden). Opvallend zijn de grote verschillen in type gast, boekingsgedrag en activiteiten tussen de verschillende typen logies.
Op vakantie in Vlaanderen om te fietsen en te wandelen
De belangrijkste redenen om te kiezen voor een vakantie in één van de Vlaamse regio’s blijven de mogelijkheden tot een rustige vakantie (33%), de fiets- (32%) en wandelmogelijkheden (27%) en het landschap of de omgeving (29%). Bij de Nederlandse vakantiegangers spelen ook specifieke bezienswaardigheden (20%) of de vlotte bereikbaarheid (23%) mee. Om zich vooraf te informeren over de regio baseert de vakantieganger zich vaak op een eerder bezoek aan de regio (39%) of informatie van familie of vrienden (17%). Online kanalen zijn duidelijk belangrijker om zich vooraf te informeren (40%) dan brochures of drukwerk (17%). Bij de online kanalen zijn de website van het logies en de websites van
de toeristische regio’s of provincies de belangrijkste.
Voor de keuze van het logies is de ervaring van een eerder bezoek doorslaggevend (35%). Andere bepalende elementen zijn de aantrekkelijkheid van de regio (28%) en de prijs (26%). De vakantieganger in Vlaamse regio’s gaat graag op restaurant (51%) of iets gaan drinken (62%). Ook fiets- (35%) en wandeltochten (47%) komen vaak aan bod. Bij het maken van een fietstocht maakt 78% van de vakantiegangers gebruik van het fietsnetwerk. Bij de wandeltochten maakt men meer gebruik van de lusvormige wandelroutes (43%).
Elk logies trekt een specifiek publiek
De activiteiten tijdens een vakantie hangen samen met de logiesvorm waarin men verblijft. Ook het profiel van de vakantieganger verschilt naargelang de logiesvorm. Het typische publiek in hotels zijn koppels (48%), in één op drie gevallen 65 jaar of ouder (30%) en weinig kinderen (6%). Toch komt 46% in een ruimer gezelschap dan het gezin. 39% boekt het hotel een maand of korter voor vertrek. 23% boekt via een boekingssite. Bij de keuze van het hotel speelt de beleving in de (onmiddellijke) omgeving een belangrijkere rol. De hotelgast bezoekt vaker cultuurhistorische bezienswaardigheden (47%) en houdt ook van shoppen (29%). Een hotelgast besteedt gemiddeld 128 euro per persoon per nacht.
Net als in een hotel komen bij gastenkamers koppels vaak voor (49%), maar de kinderen jonger dan 18 jaar zijn hier beter vertegenwoordigd (12%). Gemiddeld reserveert men 2,5 maanden voor vertrek. 80% boekt rechtstreeks bij het logies en bij 61% is dit nog via telefoon of email. Ook hier speelt de beleving in de (onmiddellijke) omgeving een belangrijkere rol en worden cultuurhistorische bezienswaardigheden vaker bezocht (49%). 33% proeft van de streekproducten. Opvallend is dat 81% van de gasten specifieke informatie van de logiesuitbater krijgt. De gemiddelde besteding per persoon per nacht bij een gastenkamer is 110 euro.
In een vakantiewoning logeert men vooral met een gezelschap ruimer dan enkel het gezin (90%). Opvallend is dat vakantiewoningen vaak geboekt worden door 3-generatie-gezelschappen (kleinkinderen, ouders en grootouders) (42%). Bovendien is de vakantiewoning gemiddeld 7 maanden voor vertrek geboekt. Bij de keuze van de vakantiewoning is het aantal slaapkamers of bedden het belangrijkste criterium (50%), belangrijker dan de regio of de prijs. 80% maakt ook gebruik van informatie aanwezig in het logies, vooral van wandelkaarten. Bij een verblijf in een vakantiewoning maakt 71% één of meerdere wandeltochten. De gemiddelde besteding per persoon per nacht in een vakantiewoning is 47 euro.
Campings trekken een gevarieerd publiek, van jong tot oud: 32% zijn kinderen en 34% is ouder dan 50 jaar. 23% van de campinggasten komt met de kampeerauto. Het verblijf op een camping wordt gemiddeld 1,5 maand voor vertrek geboekt, bij 36% is dit zelfs één week of korter. 91% reserveert rechtstreeks bij het logies en 48% reserveert via de website van de camping. De campinggast gaat opvallend meer zwemmen (49%). Gemiddeld besteedt men 33 euro per persoon per nacht.
Bij vakantieparken zijn de kinderen het sterkst aanwezig: 40% is jonger dan 18 jaar. Met 7% zijn de 65+’ers het minst vertegenwoordigd. 37% boekt het verblijf een maand of korter voor vertrek. 91% reserveert rechtstreeks bij het park, meestal via de website (77%). Belangrijke redenen om voor het vakantiepark te kiezen zijn de (zwem)faciliteiten in het park en de kindvriendelijkheid. De belangrijkste activiteit is dan ook zwemmen (89%), maar ook uitrusten en niets (moeten) doen scoort hoog (52%). Gemiddeld besteedt men 61 euro per persoon per nacht.
Het onderzoek De recreatieve verblijfstoerist in de Vlaamse regio’s anno 2017 werd uitgevoerd door de vijf provinciale toeristische organisaties in 2017. Naast de globale resultaten voor alle Vlaamse regio’s samen heeft elke provinciale toeristische organisatie ook specifieke resultaten voor de provincie of voor de Vlaamse regio’s in hun provincie.